Premiér Babiš: My jsme proexportní ekonomika

15.06.2018 9:41

Premiér Babiš diskutoval s účastníky Českého exportního fóra o pracovní síle i budoucnosti českého průmyslu.

Premiér Babiš: My jsme proexportní ekonomika
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš se ve čtvrtek 14. června 2018 zúčastnil Českého exportního fóra v Černínském paláci. Spolu s ministrem průmyslu a obchodu Tomášem Hünerem a dalšími hosty diskutoval na téma trendy a perspektivy české ekonomiky.

Tématy diskuze byla mimo jiné poptávka firem po pracovní síle a její nabídka na trhu práce či budoucnost českého průmyslu.

„Chceme exportu věnovat zásadní pozornost, protože jsme samozřejmě proexportní ekonomika, export hraje zásadní roli v našem růstu. Máme pátý nejvyšší růst v Evropě,“ uvedl na fóru premiér Andrej Babiš.

Dominantní roli má především zpracovatelský a automobilový průmysl. Zároveň ale zdůraznil, že zaměstnavatelům chybí kvalifikovaná pracovní síla a problém s obsazováním pracovních míst je patrný i v řemeslnických profesích. Alespoň částečnou náhradou by proto mohli být zaměstnanci z cizích států, do budoucna je ale potřeba řešit například i uzpůsobení vzdělávání trhu práce.

U vývoje průmyslu premiér Babiš vyzdvihl probíhající digitalizaci napříč společností a masivní rozvoj ICT, kterému se průmysl musí přizpůsobit. Postupně dojde i ke změnám vykonávání profesí a k zániku některých z nich. V rámci podpory podnikatelů pak zmínil především podporu rozvojového a provozního financování, podporu exportu, energetiky, rozvoje klíčových dovedností a finanční gramotnosti, technického vzdělávání a také oblasti výzkumu, vývoje a inovací.

Premiér Andrej Babiš také předal cenu Asociace exportérů za celoživotní přínos českému exportu, kterou obdržel Petr Hrdlička, šéfkonstruktér vozu Škoda Favorit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.