Premiér Babiš: Na energetiku máme se Spojenými státy podobný názor

14.11.2018 18:17

Premiér Andrej Babiš jednal s americkým ministrem energetiky o jaderné energii i zemním plynu

Premiér Babiš: Na energetiku máme se Spojenými státy podobný názor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš se ve středu 14. listopadu 2018 setkal ve Strakově akademii s americkým ministrem energetiky Rickem Perrym. Tématem byla energetická spolupráce, především pak rozvoj jaderné energetiky v ČR a připravované energetické projekty v Evropě. Setkání se zúčastnila také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Oba státníci se shodli, že energetická bezpečnost je otázkou národní bezpečnosti. Podle premiéra Babiše jsou přitom Spojené státy významným strategickým partnerem a hlavním spojencem ČR.

„Energetika je jednou z mnoha oblastí, na níž máme se Spojenými státy podobný názor. To platí zejména o jaderné energetice, v níž obě naše země spatřují výhodný zdroj elektřiny a zároveň způsob, jak omezit emise skleníkových plynů. Již teď úspěšně spolupracujeme v oblasti vědy a výzkumu jaderné energetiky. Velmi si cením například spolupráce Centra výzkumu Řež a americké Národní laboratoře v Oak Ridge na výzkumu tzv. solných reaktorů,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

Hovořilo se rovněž o celoevropských energetických projektech, mimo jiné o plynovodu Nord Stream II. Premiér Babiš představil pohled České republiky na věc a informoval ministra Perryho, že Evropa není v názorech na tento plynovod jednotná. Dodal ovšem, že diverzifikace tras a zdrojů zemního plynu v obecné rovině zvyšuje energetickou bezpečnost.

Došlo i na debatu o obchodní spolupráci České republiky a USA, kde se pozornost věnovala především americkému rozhodnutí zavést cla na dovoz hliníku a oceli z EU. Ministryně průmyslu a obchodu Nováková závěrem jednání ministra Perryho pozvala na příští Evropské jaderné fórum, které se uskuteční v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…