Premiér Babiš: Pražská Bertramka bude národní kulturní památkou

28.01.2019 20:57

Vláda Andreje Babiše na jednání pondělí 28. ledna 2019 schválila na návrh ministra kultury Antonína Staňka prohlášení pražské usedlosti Bertramka národní kulturní památkou.

Premiér Babiš: Pražská Bertramka bude národní kulturní památkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Zabývala se také studií zkoumající potenciál rozvoje umělé inteligence v ČR a plánem energetické a klimatické politiky na roky 2021 až 2030.

Úřad vlády ČR si prostřednictvím Technologické agentury ČR nechal zpracovat studii Výzkum potenciálu rozvoje umělé inteligence v ČR. Ze studie, kterou vláda vzala na vědomí, vyplývá, že Česká republika disponuje špičkovým výzkumem v oblasti umělé inteligence s velkým potenciálem rozvoje. Vláda proto uložila ministryni průmyslu a obchodu, aby do 30. dubna 2019 předložila vládě ve spolupráci s ostatními rezorty národní strategii pro umělou inteligenci v ČR.

Národní strategie bude vycházet i z dalších vládních dokumentů – jak z programu Digitální Česko, tak nově schválené inovační strategie Česká republika: země pro budoucnost a stane se klíčovým strategickým dokumentem, který podpoří rozvoj umělé inteligence v ČR a zároveň vyšle jasný signál partnerům na mezinárodní úrovni.

„V našem projektu, který jsme minulý týden představovali, Česká republika: země pro budoucnost jasně říkáme, že základem je inovace, věda, výzkum a finální výroba,“ konstatoval premiér Andrej Babiš.

Ministři se zabývali také návrhem vnitrostátního plánu České republiky v oblasti energetiky a klimatu. Návrh je zpracován na období 2021-2030 s výhledem do 2050 a jeho dlouhodobé cíle vycházejí z vládou schválené Politiky ochrany klimatu. Stanovuje cíle a hlavní politiky ve všech pěti dimenzích energetické unie – dimenze dekarbonizace, dimenze energetické účinnosti, dimenze energetické bezpečnosti, dimenze interkonektivity elektrizační soustavy a dimenze zaměřené na výzkum, inovace a konkurenceschopnost.

„Je to pro nás důležité. Evropský parlament totiž prosadil, že podíl obnovitelných zdrojů by měl být 32 procent průměr. Není jasně řečeno, jak to bude fungovat, a nám se to nelíbí. My dnes jsme asi na 14,95 procenta a náš výhled do roku 2030 je asi 20,5 procenta. Takže to je důležité z hlediska dopadů na náš průmysl, na náš rozpočet a další věci,“ konstatoval předseda vlády.

Vláda schválila také návrh na prohlášení pražské usedlosti Bertramka za národní kulturní památku. Klasicistní vila má v současnosti už status kulturní památky. Zvýšení její památkové ochrany má mimo jiné zabránit jejímu možnému prodeji třetímu subjektu, neboť stát získá předkupní právo, a měl by také významně pomoci při získávání finančních prostředků na její nutnou rekonstrukci, protože objekt je ve špatném stavu a v současné době je pro veřejnost uzavřen. Vilu proslavil především pobyt Wolfganga Amadea Mozarta, který tu dokončoval operu Don Giovanni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.