Premiér Babiš: Připomínám, že to není rozpočet nové vlády

19.12.2017 17:43

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2017 k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2018

Premiér Babiš: Připomínám, že to není rozpočet nové vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové,

chtěl bych se vyjádřit k rozpočtu, hlavně k tomu, abych poprosil pana předsedu Fialu prostřednictvím pana předsedajícího, aby neříkal, že je to rozpočet této vlády, kterou nazval pan prezident zimní, nebo která má různé názvy. Není to náš rozpočet. Tento návrh rozpočtu je návrh rozpočtu koaliční vlády premiéra Sobotky, KDU-ČSL, ČSSD a hnutí ANO. A ten první návrh rozpočtu jsem předkládal já v květnu ještě jako ministr financí, a proto mě mrzí, že to vlastně vypadá, že ten návrh rozpočtu není teď nikoho, resp. někdo říká, že je to náš, ale náš určitě není.

Když jsem před časem vystoupil a řekl jsem, proč znovu nemáme volby v červnu, tak všichni říkali, to je šílený nápad. Potom nedávno to někteří kolegové opakovali. A když jsme nastupovali 29. ledna 2014 jako vláda, tak jsme ten rozpočet zdědili a nic jsme s ním nedělali, protože už nebylo možné nic dělat. A pro nás taky nebylo možné nic dělat. My bychom rádi jako ta nová vláda změnili důchody, základní výměru navýšili z 9 a 10 %. A místo toho, že důchody se navýší o 475 Kč zase průměrem, takže ti, kteří mají málo, dostanou míň než ti, kteří mají víc, tak my bychom byli chtěli, aby každý dostal 435 Kč - všichni důchodci stejně. A vy dobře víte, že to není možné, že to nebylo technicky možné. Takže prosím vás neříkejte... Neporovnávejte tuhle naši vládu bez důvěry, menšinovou, zimní, nebo jakou chcete, s tímhle rozpočtem. Takhle vláda nemá s tím rozpočtem nic společného.

Tahle vláda se snažila najít peníze na sociální služby. A paní ministryně je naškrábala 1,5 miliardy v provozu jednotlivých ministerstev a v dalších věcech. I z toho proklatého EGAPu a ČEBu, který nás stojí za pět let 2,8 miliardy korun nám zničily rozpočet tyhle dvě instituce. Dědictví předcházejících vlád. Takže aby to bylo jasný.

My jsme v minulosti šetřili na státním dluhu. Ano. V roce 2016 jsme ušetřili 11,7 miliardy a taky jsme to dali od září učitelům a policistům a na dálnice. To bylo 2016. A dali jsme to na potřebné věci. A 2017 jsme ušetřili jenom 5 miliard, protože samozřejmě ten náš dluh jsme snížili. A teď je to na doraz a vlastně navrhovat něco na úkor dalších výnosů státního dluhu je nesmysl, protože my jednoduše ty úroky musíme zaplatit.

Takže nevím, proč vlastně ta bývalá koalice se dnes tváří, že s tím nemá nic společného. Nevím, proč pan předseda mluví o tom, že je to náš rozpočet. Není to. A nevím taky, proč někdo navrhuje miliardy na opravy silnic druhých a třetích tříd krajů, když historicky my jsme byli první vláda, která krajům dala peníze: 10,8 miliard. Ano, poprvé s tím přišel pan ministr Ťok. Předtím vždycky byl oranžový, potom modrý hejtman, tak nikdy peníze nebyly, ale protože se dávaly z politických důvodů. Takže si taky myslím, že to není na místě.

A co se týká sociálních služeb, prosím vás, tak já jsem jako ministr financí vlastně navrhl navýšení, a to i prošlo, sociálních služeb od 1. 7. 23 % a od 1. 11. 10 %. Takže celkově došlo k navýšení sociálních služeb v tomhle roce o 34 až o 35 %. A v rámci rozpočtu MPSV to, co chtělo na sociální služby, dostalo. Takže já nerozumím tomu, kdo vlastně zapomněl o to požádat, protože proč o to nebylo požádáno. Ano, kraje dostaly peníze na sociální služby na rok 2017 a pravděpodobně na rok 2018 nedostaly dost.

To je ta situace, a proto bych byl strašně rád, kdybychom jenom si uvědomili, že to není rozpočet nové vlády, že to je rozpočet koaliční vlády, ve které jsme samozřejmě seděli jako hnutí ANO, a že to byl nějaký kompromis. Proto o to víc mě udivuje, že hlavně od bývalých koaličních partnerů přicházejí různé návrhy. Takže já můžu samozřejmě tady slíbit, že pokud naše vláda bude pokračovat, tak určitě uděláme maximum pro to, abychom našli peníze na sociální služby, které chybí tedy krajům, a my se v krajích rádi potkáme, myslím hned 4. ledna.

Budeme o tom vyjednávat. A taky budeme hledat peníze na opravy silnic druhých a třetích tříd, kde je samozřejmě obrovský deficit. Ale byl bych rád, kdybychom byli rozumní, abychom to brali skutečně tak, jak je to podle pravdy, abychom tady nedělali nějaká politická gesta, která jsme mohli dělat, když jsme u toho byli, kolegové.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.