Premiér Babiš: Proč by měla být státní správa v pozici, že to jsou nadlidi

13.09.2018 20:21

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2018 - odpověď na interpelaci poslance Bartoše

Premiér Babiš: Proč by měla být státní správa v pozici, že to jsou nadlidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Děkuji za dotaz. Vraťme se do historie. My jsme vlastně byli poslední v Evropě, kteří neměli zákon o státní službě. Když jsme nastoupili, naše koaliční vláda 2014, tak nám bylo řečeno, že pokud chceme čerpat evropské peníze, tak to musíme udělat. Já samozřejmě zásadně odmítám tu vaši tezi, protože si myslím, že jsem byl jasným příkladem ministra financí, který nikdy neměl na Ministerstvu financí nikoho z hnutí ANO. Ani v dozorčích radách ve firmách, které jsem měl v kompetenci a které jsem řídil, jako Čepro, Mero, Letiště atd. Takže určitě nejsme to my, kteří bychom chtěli někoho někam strkat. Dokonce naše vláda má - teď nevím, kolik máme, asi 9 ministrů, z toho 6 nejsou členové hnutí ANO. Pan Kněžínek, paní Schillerová, paní - ani Dostálová není dokonce... Takže u nás to není, že ministr je podle toho, jak kraje by chtěly, oni si to ani netroufnou u nás. U nás to není jak u tradičních stran a my nemáme haldu lidí, které potřebujeme někde upíchnout.

Když jsme vznikli jako koaliční vláda poprvé, tak tradiční strany přišly za námi a hned ty náměstky - a nám se to nelíbí, my jsme ani neměli lidi. My jsme je vlastně zdědili většinou. My jsme neměli snad až na náměstkyni na MPSV, teď ani nevím jak se jmenuje pořádně... Prosím? (Nápověda - pan poslanec Faltýnek: Hanzlíková.) Hanzlíková. Tak to je jediný náš nominant. Takže tady vy vytváříte nějakou atmosféru, že my jsme dělali nějaké čistky. Když v tom nejste a jste ministr a máte státního tajemníka, který si dělá co chce - nechodí do práce, je to asociál, matce, která má home office, vyhrožuje, a takového jednoho máme, takového státního tajemníka. A když máte podřízeného, který nefunguje dobře, který způsobil i škodu, tak my zkuste vysvětlit, jak ho máme vyměnit. A s tím my bojujeme dlouho.

My jsme s Evropskou komisí mluvili xkrát. Já jsem se dokonce nabízel, že to půjdu projednat s komisařkou Cretu, ale to mi zakázali, takže tam chodila paní Dostálová, až jsou to všechno nesmysly. Je přece absurdní, aby ministr tam byl do počtu, aby si vlastně státní tajemník dělal co chce. Aby nemohl de facto, když je nespokojený s přímým podřízeným, aby ho nemohl (ministr) vyměnit. Takže zkuste se pobavit s Adamem Vojtěchem, ten snad od února tam vede - požádal o nějaké kárné řízení a teď čekáme na nejvyššího úředníka. Protože nejvyšší úředník, pan Postránecký, je víc než vláda. Víc! To je úplně TOP! A, tady je pan ministr. (K jmenovanému ministrovi, který právě vchází do sálu:) Můžete povykládat panu Bartošovi, jakého tam máte skvělého státního tajemníka, který - když on (ministr) je v práci, tak nechodí do práce, a když je na dovolené, tak jde do práce. A dělá si co chce. Dokonce i nominuje náměstka. Bez něho! Na co je tam ten ministr! Takže státní služba se nám nepovedla. A budete říkat - ano, byli jsme u toho. Já se k tomu hlásím, je to špatně. Samozřejmě my chceme mít kvalitní lidi ve státní službě. Kvalitní lidi. To znamená, dneska je problém sehnat kvalitní ajťáky, nejsme schopni sehnat právníky, ekonomy. S tím vším zápasíme.

Takže my jsme navrhli jenom změnu úpravy výběrových řízení a otevřených výběrových řízení na jednotlivé kategorie, ano, širšímu okruhu osob. Proč by měla být státní správa v pozici, že to jsou nadlidi! A pan Středula? Pan Středula, ten by vlastně chtěl, aby nikdo nepracoval a abychom dostávali jenom prachy. To je asi jeho koncept. A teď nebudu polemizovat o tom, že stále dělá kampaň na prezidenta - pravděpodobně.

Naše ekonomika je v nějaké situaci. Já jsem teď pozval na večeři v úterý všechny největší zahraniční investory. Bavili jsme se o těch 250 miliardách dividend, které odcházejí a jaká je situace, že naši dodavatelé nemají lidi. Stáváme se nedůvěryhodnými dodavateli atd. Takže pokud máme řídit efektivně stát a ten úředník nefunguje, například náměstek na MPO, který vlastně... (Předsedající upozorňuje na čas.) ...nám způsobil i ztrátu peněz, tak samozřejmě my jsme chtěli jenom poprosit, abychom po nástupu ministra aspoň jednoho úředníčka, když nefunguje, mohli vyměnit. Tak já myslím, že to je normální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…