Premiér Babiš: S polským premiérem máme společné názory na evropský rozpočet

06.07.2018 17:12

Předseda vlády Andrej Babiš se v pátek 6. července 2018 setkal v Karlových Varech s předsedou vlády Polské republiky Mateuszem Morawieckim. Kromě společného jednání a setkání s českými a polskými podnikateli se také zúčastnili promítání filmu Rain Man v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Premiér Babiš: S polským premiérem máme společné názory na evropský rozpočet
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Polská republika představuje podle premiéra Andreje Babiše významného spojence, a to jak v regionu, tak i v rámci Evropské unie a NATO. Zvláštní význam pak mají pravidelné česko-polské mezivládní konzultace, jejichž v pořadí již páté kolo by se mělo uskutečnit v České republice.

„Jsem strašně rád, že se tady dnes můžeme setkat. Naše vztahy jsou velice nadstandardní. Máme společné názory na evropský rozpočet. Dnes jsme o tom znovu mluvili o kohezi, zemědělství a čerpání fondů. Pan premiér byl taky ministr financí, takže se dobře známe. Jsem rád, že i naše kontrolní hlášení v Polsku funguje,“ řekl Andrej Babiš v Karlových Varech.

Hlavním tématem jednání obou premiérů byly vzájemné ekonomické vztahy či česko-polská spolupráce v oblasti dopravní infrastruktury. Polsko je druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem České republiky a zároveň na jeho území působí velké množství českých firem. U dopravní infrastruktury pak oba premiéři vyjádřili zájem o modernizaci a rozšiřování přeshraničních silničních i železničních spojení.

V rámci evropských otázek hovořil premiér Babiš s premiérem Morawieckim o vyjednáváních o Víceletém finančním rámci na roky 2021-2027. Dalšími tématy bylo reverse charge či otázka migrace, kde se shodli na prosazování takové azylové politiky, která vyloučí jakékoliv přerozdělovací mechanismy.

Následně se oba předsedové vlád setkali s českými a polskými podnikateli. Premiér Babiš na něm ocenil, že vzájemný obchod od krizového roku 2009 neustále roste. Zároveň uvedl, že potenciál vzájemného obchodu a investic ještě není plně využit, a je proto nutné pokračovat v podpoře hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi.

Setkání v Karlových Varech využili premiéři také pro krátkou procházku a následně zhlédli film Rain Man amerického režiséra Barryho Levinsona, který se v Hotelu Thermal promítal v rámci Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Naposledy spolu oba předsedové vlád jednali v lednu 2018 v Budapešti na okraj summitu Visegrádské skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…