Premiér Babiš: S rumunskou premiérkou o brexitu, migraci a evropském rozpočtu

15.03.2019 17:56

V pátek 15. března 2019 se předseda vlády Andrej Babiš setkal s předsedkyní vlády Rumunska Vioricou Dancilaovou v Kramářově vile. Společné jednání se i s ohledem na probíhající rumunské předsednictví Radě EU týkalo aktuálních evropských otázek včetně brexitu, přípravy evropského rozpočtu a migrace. Premiéři projednali také obchodní a investiční spolupráci.

Premiér Babiš: S rumunskou premiérkou o brexitu, migraci a evropském rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Společné jednání obou premiérů bylo založeno na tradičním partnerství již od dob první republiky. „My jsme si loni připomněli sto let od vzniku první republiky. Tehdejší Rumunské království patřilo k blízkým spojencům Československa a těší mě, že i dnes je naším příkladným spojencem v NATO a blízkým partnerem v rámci EU. Máme skvělé vzájemné vztahy,“ uvedl na tiskové konferenci český premiér, který dále ujistil o přetrvávající podpoře České republiky vstupu Rumunska do schengenského prostoru.

Premiéři dále jednali o ekonomické spolupráci obou zemí. Rumunsko je největším obchodním partnerem České republiky v jihovýchodní Evropě. České firmy rovněž v Rumunsku investují, mimo jiné v oblasti výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Předseda vlády České republiky poděkoval za práci Rumunska při předsednictví Radě EU a zdůraznil, že nejde o lehkou roli s ohledem na nadcházející volby do Evropského parlamentu, zhoršení obchodních vztahů EU s USA a očekávaný odchod Velké Británie z EU.

Dále premiér Babiš poznamenal, že na zasedání Evropské rady příští týden očekává otevřenou diskusi o evropské ekonomice. Premiér bude usilovat o to, aby podpora vnějšího obchodu a dokončení vnitřního trhu byly klíčovými tématy i po květnových volbách do Evropského parlamentu. Rovněž podpořil úsilí rumunského předsednictví dosáhnout co největšího pokroku při vyjednávání víceletého finančního rámce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…