Premiér Babiš: Takže už nemáme dělat školky, chodníky, ani dešťovku? Tak to vše zrušíme teďka, jo?

26.05.2020 22:17

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny k bodu Kompenzace za snížení daňových příjmů obcí a krajů v důsledku výpadku kompenzačního bonusu

Premiér Babiš: Takže už nemáme dělat školky, chodníky, ani dešťovku? Tak to vše zrušíme teďka, jo?
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Takže děkuji za slovo. No, já tady moc často nevystupuju, protože vždycky dospěju k názoru, že je to vlastně zbytečné. Protože jste mě vyzvali, abych vystoupil, já jsem vystoupil, já myslím velice konkrétně.

(Mluví k poslanci Jurečkovi.) A to, co tady předvádíte, to je úplně neuvěřitelné. Takže vy vlastně říkáte, že ty dotační systémy na ty školy, co tady paní poslankyně Kovářová, ona mi dala tehdy ten tip, v listopadu 2013, když jí Kalousek nechtěl dát ty peníze. A v červnu 2014 jsem začal s tím programem na školy, 4 miliardy, asi 200 obcí. A ty mateřské školky, které jsme vyprodali za minutu v září 2008. Takže to už nemáme dělat, ani školky, ani školy, ani chodníky, ani dešťovku? Ani ty dotace na kotle? To všechno zrušíme teďka. Nebudeme dělat žádné dotace. Jo?

Takže to RUD, které se nezměnilo, teď vezmeme 10 miliard děleno 6,5 tisíce. To je kolik? Milion sedm set tisíc? Každému dáme milion sedm set tisíc? Dostanou to na účty. To je ono, to je to vaše řešení. Jo? Je to vaše řešení? (Od poslanců zprava: ne.) Vy jste normální demagog, jako. Vy vůbec ani jste neposlouchal, co jsem tady řekl, jako.

My máme připravené peníze na převisy, pane předsedo, prostřednictvím pana předsedajícího. Na převisy. Víte, co je to převis? To je poptávka. Poptávka. A na to nebyly peníze. A já jsem jasně řekl paní ministryni Schillerové a všem ministrům, aby dali na stůl, co potřebují. Pan ministr Toman, Brabec. Dva a půl miliardy na kanalizace. Tak to zrušíme. Nedáme jim na kanalizace, těm malým. Ne? Nedáme. Nebo jak si to představujete? Já vám nerozumím. Takže zrušíme veškeré dotační tituly historicky, které tady byly. Vy vlastně říkáte: tak jim nedáme nic. Každá obec dostane milion sedm set tisíc a tím je to ok. Tím je to, tím jsme skončily, jo?

No tak já, když se bavíme o těch přídělech, o tom RUD, no tak my tady máme historicky nějaké speciální koeficienty. Pamatujete na ty koeficienty? Na jednoho obyvatele? Praha 43 tisíc korun. Ostrava, Plzeň, Brno 25 tisíc korun, tam máte střet zájmů, ne? A ostatní 14 tisíc. Ti chudáci.

Zdravím starostu z Němčovic, ten má 208 obyvatel. Ten má rozpočet dva a půl milionu. Má tam bytovku za tři a půl a lávku. Má projekty za 50 milionů. Tak ty potřebují pomoc, ty malinký, ne ty veliký.

To jsem zvědav na toho Hřiba, kdy konečně začne něco dělat v tý Praze. I ten obchvat Prahy nám blokuje. (Smích v sále.) Protože už jsem mu psal dopis, ale je to marné, samozřejmě. ŘSD vykupuje, ten obchvat, pane předsedající, pane předsedo tradiční demokratické strany, který jste nepostavili. Tak my bychom ho rádi postavili kolem tý Prahy. Ale ŘSD vykupuje za tisíc pět set korun. A Hřib dává dvě stě. No tak kdo by mu to prodal? No nikdo mu to neprodá, no. Takže bylo by dobré, kdyby aspoň tohle udělal, ne, má tam 80 miliard na účtě. Teďka vytvořil ty tři restaurace tam na tom, na nábřeží, jako to je nový objev, no. Takže proč bychom měli dávat Praze milion sedm set tisíc, ne? Nebudeme jim dávat. Nebo ani Brno to nepotřebuje. Má taky na účtě balík peněz, no. Takže těch deset miliard, které vy tady reklamujete, my je dáme. Ale jak to načetla tady paní kolegyně Vostrá, pro ty malinký do tří tisíc obyvatel. Protože ty nemají peníze. Ty velký mají peníze. A nejsou schopni je ani utratit. Nejsou. Takže i ty koeficienty nejsou spravedlivé.

Takže ono je to zbytečné tady vlastně vystupovat. Vy jste tady profesionální řečníci, já vám gratuluju, já vás obdivuju, já bych to nedokázal. Já bych to nedokázal tak manipulovat a oblbovat lidi. (Hlasitý smích a potlesk zprava.)

Já to, pane, já to myslím vážně. A Kalousek, ten je ještě lepší, ten lže jak tiskne, ne? A snížil to RUD, snížil ho. Vzal ty prachy. A kdy byla krize, vy jste to ještě dorazili. Vzali jste prachy všem, důchodcům, státním zaměstnancům. My nebereme prachy, my jsme rvali ty prachy do lidí ještě před krizí, před virem, než přišel. Dostali balík peněz. Průměrná mzda 39 tisíc státní zaměstnanci. I ti učitelé dostali. A důchodci dostali. Všichni dostali. A dostanou i ty obce. Takže my jsme RUD nesnížili.

A dotace, prosím vás, pokud nevíte, jak fungují dotace, tak paní Dostálová vám dá školení. I Brabec, Toman a paní Kovářová vám dá školení, protože paní Kovářová ví, jak to funguje. A já jí fandím, to je moje oblíbená poslankyně a ona chce ty školy a školky a já taky, paní Kovářová. Včera jsem psal všem ministrům, protože my to máme tak rozdělené, Dostálová, Schillerová, Plaga, jo, aby mi napsali veškeré školy a školky, které mají stavební povolení. A paní Schillerová bude hledat na to peníze. Takže určitě se mnou souhlasíte, že ten systém je dobrý, ne? Vy jste ho zavedla, Kalousek vám nechtěl dát prachy, já teď prachy mám, já jsem je dal, my to spolu otvíráme, vy tam vždycky mluvíte, jste šťastná, já taky. (Smích v sále.) Takže poučte pana, já nevím, vy jste ještě stále v TOPce, nejste? Vy jste už ve STANu. Ale to nevadí. Tak zkuste to naučit, tady pana kolegu, na co jsou dotace. A to podporujeme, ty nejmenší dostanou, ne? Souhlasíte, určitě? No.

Takže prosím vás jako, těch 10 miliard místo toho, abyste to rozdělili, že každý dostane milion sedm set, tak my podle toho, jak to načetla paní Vostrá, já myslím, že to všichni chceme podpořit, ty nejmenší, se soustředíme na to, abychom nahradili těch 10 miliard a abychom jim dali ještě víc a ještě ty dotace k tomu.

Takže já děkuji za pochopení. Snad jste to pochopili. A já už vystupovat nebudu, protože chápu, že teď budete vystupovat vy... a vlastně je to i celkem zbytečné, no tak... Děkuji. (Potlesk z řad ANO a KSČM.)

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.