Premiér Babiš: Utrpení pejsků v množírnách definitivně skončí

10.02.2019 17:07

Komentář na facebookovém profilu k novele zákona proti týrání zvířat

Premiér Babiš: Utrpení pejsků v množírnách definitivně skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Psal jsem vám minulý týden, že s tím pohneme. Hned potom jsem seděl s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a chystáme novelu zákona proti týrání zvířat. Platnou nejpozději od začátku příštího roku.

Kdo bude pokračovat v týrání psů včetně štěňat, aby je pak prodával někde na benzínce, bude mít vážný problém.

Vlastně nechápu, jak můžou takoví lidi existovat. Sám mám doma tříměsíční štěně německého ovčáka, které jsem vám minule ukazoval, jmenuje se Tango. A taky máme zlatého retrívra Ellu. Předtím jsme měli dalšího německého ovčáka Maxe. Bohužel nás opustil před dvěma roky. Rád na něj vzpomínám.

Zpátky k zákonu proti týrání. Když se do něčeho pustím, tak chci, aby to bylo udělané pořádně a mělo reálný dopad. Proto jsem se potkal i s ministrem zemědělství, aby naše novela zákona měla všechny náležitosti. Nejde jen o to, že zvýšíme tresty za týrání, ale že naše novela přesně říká, co musí chovatelé dodržovat. Třeba, že budou muset získat povolení a licenci a nahlásit všechny feny, které chovají. Doteď to museli dělat ti, kteří mají pět a víc fen – a takových chovatelů máme v Česku oficiálně asi 900. A my uvažujeme, že to snížíme tak, aby to bylo od tří fen nahoru. Taky zavedeme povinnost pro chovatele, aby každá fena měla evidenční list, ve kterém bude počet narozených a odchovaných štěňat, jejich zdravotní stav, záznam o úhynu. Veterináři dostanou větší kompetence a bude se jim snadněji spolupracovat s policií. V rámci naší novely řešíme i problematiku útulků.

Ti, co množí a chovají psy v krutých podmínkách, jsou normální grázlové.

Je celkem jasné, že ze svého pokoutného „byznysu“ ani neodvádí daně. Podle odhadů jen 30 procent pejsků, kteří se v množírnách narodí, zůstává v Česku. S ostatními se kšeftuje v zahraničí. Určitě to je pro některé lidi zlatý důl. Posvítíme si na ně.

Pomoct může i každý z vás. Nejen tak, že nebudete tolerovat týrání zvířat ve svém okolí a nahlásíte to na policii, ale i třeba tím, že když si budete kupovat pejska, půjdete se nejdřív k chovateli podívat a ověříte si, v jakých podmínkách se štěně narodilo a vyrůstalo.

Každopádně vám všem, kterým není osud psů lhostejný, mockrát ze srdce děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…