Premiér Babiš: Vnímám jako chybu, že Česko dosud fiskální pakt neratifikovalo

15.12.2017 18:38

Druhý den jednání Evropské rady patřil eurosummitu a jednání ve formátu 27 členských států o brexitu. Evropští státníci se věnovali budoucnosti hospodářské a měnové unie. Na odpoledním zasedání se pak lídři EU27 shodli na dostatečném pokroku ve vyjednávání o brexitu a posunuli tak proces do další fáze.

Premiér Babiš: Vnímám jako chybu, že Česko dosud fiskální pakt neratifikovalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Stabilita eurozóny je pro Česko velmi důležitá, protože česká ekonomika je na země platící eurem úzce ekonomicky napojena a směřuje do nich velká část našeho exportu. Vzhledem k tomu, že ČR dosud neratifikovala fiskální pakt, dnešního jednání se český premiér Andrej Babiš účastnil v roli pozorovatele. „Vnímám jako chybu, že Česko dosud fiskální pakt neratifikovalo. Dlouhodobě dodržujeme a podporujeme vyrovnané veřejné finance, takže nevidím důvod, proč proces ratifikace zdržovat a mým cílem bude jeho úspěšné dokončení,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš po jednání. Český premiér dále uvedl, že ČR je připravena se podílet na diskusi o dalších krocích k posílení stability eurozóny.

Evropská rada se dnes věnovala také otázce vystoupení Velké Británie z EU, a to ve formátu 27 členských státu bez účasti britské premiérky. Lídři EU27 na návrh unijního vyjednavače Michela Barniera konstatovali, že bylo dosaženo dostatečného pokroku ohledně základních podmínek vystoupení Velké Británie z EU. „Je dobře, že se nám dnes podařilo posunout vyjednávání o brexitu do další fáze. Brexit nebereme na lehkou váhu, ale evropská politika se nesmí smrsknout pouze na jednání o vystoupení Velké Británie. Ta pro nás vždy bude spojencem a je pro nás důležité zachovat s ní co nejlepší vztahy a ochránit práva našich občanů pracujících ve Velké Británii. Nad rámec obchodní dohody bude klíčová především spolupráce v bezpečnosti a obraně,“ řekl český premiér.

Díky dnešní dohodě se vyjednávání o brexitu mohou přesunout do další fáze, během které se budou vyjednavači soustředit na přechodné období a nastavení budoucích vztahů mezi EU a Velkou Británií.

Odpoledním jednáním Evropské rady český premiér Andrej Babiš završil svou první zahraniční cestu v roli předsedy vlády. Včera se v Bruselu setkal s premiéry ostatních zemí V4, předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …