Premiér Babiš jednal s kancléřkou Merkelovou o hospodářské i obranné spolupráci

26.10.2018 20:57

Premiér Andrej Babiš přijal v pátek 26. října 2018 v Kramářově vile kancléřku Spolkové republiky Německo Angelu Merkelovou, která do Prahy přicestovala u příležitosti oslav 100. výročí založení samostatného Československa. Probírali spolu hospodářskou i obrannou spolupráci obou zemí a čas našli i na aktuální evropská témata.

Premiér Babiš jednal s kancléřkou Merkelovou o hospodářské i obranné spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

„Velice si vážím toho, že paní spolková kancléřka přicestovala do Prahy právě dnes, kdy vrcholí oslavy stého výročí založení samostatného Československa. Setkáváme se ve vile, kterou nechal postavit první československý premiér Karel Kramář, což je takové symbolické místo,“ uvedl předseda české vlády.

Český premiér rovněž připomněl, že Německo je pro Českou republiku klíčovým partnerem, s nímž sdílíme řadu společných zájmů, včetně ekonomických či zahraničněpolitických. O velmi dobrých vzájemných vztazích svědčí i intenzivní dialog, který premiér Babiš a kancléřka Merkelová pravidelně vedou na jednáních Evropské rady a podobných příležitostech.

„Naše vztahy jsou velice dobré. Naše ekonomická spolupráce je skvělá. Jsme rádi, že v Česku investovalo 6 000 německých firem, které investovaly nejen do výroby, ale, co je velice důležité, také do vědy a výzkumu. Já se s jejich představiteli setkávám a myslím, že víme přesně, jaké mají potřeby, a spolupráce je určitě velice dobrá,“ poznamenal premiér Babiš a připomněl pozitivní úlohu česko-německého strategického dialogu.

Oba politici se dotkli i evropských témat. Shodli se, že Evropská unie potřebuje funkční spolupráci v klíčových oblastech, jakými jsou vnitřní trh či svoboda pohybu, přičemž podle premiéra Babiše musí Evropská unie směřovat k celistvosti kontinentu. V diskusi došlo i na téma migrace. Premiér Babiš v této souvislosti zopakoval, že klíčem k zastavení ilegální migrace je systémové řešení mimo evropský kontinent a ekonomická spolupráce s africkými zeměmi tak, aby byla tato ilegální migrace zastavena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…