Premiér Fiala: Dlouhodobě počítáme s podporou spolupráce se zeměmi jihovýchodní Asie

15.12.2022 9:09 | Tisková zpráva

Premiér Petr Fiala se ve středu 14. prosince v Bruselu zúčastnil summitu Evropské unie a ASEAN. Předseda vlády Petr Fiala pak jménem Evropské unie podepsal dohodu o partnerství a spolupráci Evropské unie s Malajsií a s Thajskem, která nastaví podmínky pro ještě užší spolupráci Evropské unie s těmito státy v řadě oblastí. Premiér během summitu absolvoval také řadu bilaterálních jednání s vrcholnými představiteli zemí jihovýchodní Asie.

Premiér Fiala: Dlouhodobě počítáme s podporou spolupráce se zeměmi jihovýchodní Asie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Obchodní spolupráce, ale i to, jak se asijské země staví k ruské agresivní válce na Ukrajině. To byla hlavní témata summitu vedoucích představitelů členských států Evropské unie a Sdružení národů Jihovýchodní Asie. Summit se konal u příležitosti 45 let diplomatických vztahů mezi oběma bloky. Předsedal mu předseda Evropské rady Charles Michel společně s předsedou kambodžské vlády Hunem Senem, jehož země v roce 2022 vykonává předsednictví ASEAN.

„ASEAN je významným partnerem jak pro Evropskou unii, tak pro Českou republiku a je i pro nás jako pro Českou republiku opravdu žádoucí, abychom podporovali a upevňovali vztahy s touto oblastí. Jen připomenu, že celkový roční obchodní obrat se zeměmi ASEAN přesahuje 150 miliard korun a je zde velký potenciál rozvoje naší spolupráce,“ řekl premiér Petr Fiala.

Předseda vlády také na summitu jménem Evropské unie podepsal dohodu o partnerství a spolupráci Evropské unie s Malajsií a Thajskem, která otevře prostor pro sjednání dohod a investic s těmito státy.

„Mám radost, že jsem mohl jménem Evropské unie podepsat dohodu o partnerství a spolupráci Evropské unie s Malajsií a také Thajskem, což otevře prostor pro sjednávání dohod a investic s těmito státy. Stvrdíme tak plán spolupráce, který se zaměřuje nejenom na ekonomickou, ale také na politickou a bezpečnostní spolupráci a spolupráci v sociokulturní oblasti, což je důležité právě v této době, kdy musíme vést dialog s regiony, které jsou nám blízko a můžeme tu spolupráci v tom velmi komplikovaném mezinárodním prostředí prohlubovat,“ uvedl premiér Fiala.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Během summitu absolvoval předseda vlády Petr Fiala také řadu bilaterálních jednání. Setkal se s indonéským prezidentem Joko Widodem, prezidentem Filipín Bongongogem Marcosem a předsedy vlády Thajského království Prajutch Čan-Očou, předsedou vlády Singapuru Li Sien Lungem a premiérem Vietnamské socialistické republiky Pham Minh Chínhem.

„Dlouhodobě počítáme s podporou spolupráce se zeměmi jihovýchodní Asie. Je to pro nás jedna z priorit a je dobře, že se nám ji daří naplňovat. Probíhají například jednání o zavedení nebo znovuobnovení přímých leteckých linek, což by bylo velmi důležité jak pro turistický ruch, tak pro vzájemný obchod a posílení našich vazeb – tady jsme velmi blízko v té definitivní realizaci například s Thajskem,“ řekl premiér a dodal, že cílem dnešních bilaterálních jednání bylo otevřít dveře dalším českým firmám v tomto perspektivním regionu a diverzifikovat tak obchodní příležitosti České republiky v regionu.

„S premiérem Vietnamu jsme diskutovali o oboustranném zájmu o rozvoji automobilového průmyslu v zemi a účasti Škoda auto v něm, a další ekonomické spolupráci. S Filipínami příští rok oslavíme 50 let spolupráce, to by měl být odrazový bod k dalšímu rozšíření spolupráce. Chceme spolupracovat především v zemědělství a obranném průmyslu,“ dodal na závěr premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…