Premiér Fiala: Energetická politika je dnes součástí národní bezpečnosti

06.10.2023 9:15 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 5. října zúčastnil ve španělské Granadě summitu Evropského politického společenství.

Premiér Fiala: Energetická politika je dnes součástí národní bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Lídři evropských států a vlád se v rámci plenárního zasedání věnovali otázkám odolnosti a prosperity celého kontinentu, postavení Evropy na globální scéně a diskutovali také o ekonomické síle Evropy a ekonomické bezpečnosti. Premiér vystoupil rovněž na kulatém stolu k tématu energetiky a boje proti změnám klimatu a měl řadu bilaterálních jednání.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Předseda vlády na jednání zdůraznil, že energetická bezpečnost musí být pro Evropu jako celek nejvyšší prioritou. „Jednoznačně jsme se shodli, že energetická politika je dnes součástí národní bezpečnosti a také na potřebě celoevropské spolupráce na infrastrukturním propojení. Při koncipování energetické bezpečnosti a spolupráce v Evropě je také důležité zohledňovat národní podmínky a rozdíly mezi zeměmi, které jsou dány geografickými a dalšími faktory,“ uvedl premiér Fiala.

Český předseda vlády se na okraj summitu sešel s britským premiérem Rishi Sunakem. „Bavili jsme se o konkrétních projektech, především o spolupráci našich zemí ve vývoji a zavádění malých modulárních reaktorů,“ uvedl premiér. Před měsícem ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a britský ministr pro energetickou bezpečnost a klimatickou neutralitu Andrew Bowie podepsali v Praze společné prohlášení o spolupráci v oblasti vývoje a uplatnění malých a středních jaderných reaktorů. Velká Británie se tak stala první zemí, se kterou Česká republika takové prohlášení podepsala.

S německým kancléřem Olafem Scholzem český premiér diskutoval o vývoji automobilového průmyslu v Evropě, což je téma zásadní pro oba státy. Možnosti řešení nelegální migrace byly hlavním tématem bilaterálního jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloni. Premiér se v Granadě sešel i s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou či s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 06.10.2023 10:13:50
To je tak když se stane kozel zahradníkem! Tenhle pán by měl raději mlčet je stále více a více trapný, toho člověka už opravdu nemůže brát nikdo vážně:-(

|  5 |  0

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Naše země ve hře velmocí plní pokyny a přání jiných

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zatčenému ukrajinskému ministru zemědělství, který …