Premiér Fiala: Mohu všechny ujistit, že vláda nikoho nenechá padnout do chudoby

12.05.2022 19:18

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 12. května 2022 k pomoci lidem při stoupající inflaci a zdražování.

Premiér Fiala: Mohu všechny ujistit, že vláda nikoho nenechá padnout do chudoby
Foto: Screen FB KDU-ČSL
Popisek: Petr Fiala na sjezdu KDU-ČSL

Vážený pane poslanče, děkuji za otázku, protože já mám jako spoustu konkrétních věcí, které vám tady mohu připomenout, tak možná mně ani nebude stačit těch pět minut, kolik toho vláda udělala pro občany a jak jim pomohla na rozdíl od té předcházející vlády, která prostě nechala občany v mnoha směrech na holičkách. Podílela se na té zvyšující se inflaci a neudělala nic pro to, abychom měli energetickou bezpečnost. Ale já se tady nechci pouštět do kritiky předcházející vlády, tak jak vy jste paušálně zkritizoval naši vládu, že nic nedělá, což je jako v podstatě absurdní a myslím, že to vidí každý, kdo sleduje svět kolem sebe s otevřenýma očima.

Takže já vás mohu odkázat, kdybych to všechno nestihl, na včera představený "deštník proti drahotě". Je tam i webová stránka, kde si nejenom vy, ale každý občan České republiky může najít, co pro něj vláda udělala, co se ho týká, podle skupiny, do které patří, maminky s dětmi, senioři a tak dál, podnikatelé. Najde i rozcestník pro konkrétní pomoc, aby nemusel procházet web jednotlivých úřadů. Uvidí tam, na co má nárok, uvidí tam, co jsme pro něj připravili a jak o to může požádat nebo zda se ho to týká. Je to web destnikprotidrahote.cz a já vám ho vřele doporučuji.

Jinak mohu konstatovat, že vláda na pomoc občanům celkově už dala peníze ve výši 100 miliard korun zhruba. Mimochodem třeba růst důchodů bude letos nejvyšší v historii, budou se valorizovat třikrát za rok.

Udělali jsme řadu opatření, která se týkají cen energií. Mimochodem jsme také udělali řadu opatření, která pomáhají sociálně slabým. Rozšířili jsme příspěvek na bydlení. Pracujeme teď na zjednodušení jeho vyplácení. Zajišťujeme to, aby byl dostatek plynu, ropy a dalších věcí. A děláme pro občany v tomto směru opravdu hodně.

Mohu všechny ujistit, že vláda nikoho nenechá padnout do chudoby. Ale nebudeme postupovat cestou plošných opatření, protože tím bychom jenom roztáčeli inflační spirálu a lidem bychom nepomohli.

Zmínil jsem tady valorizaci důchodů, že budou zvýšeny třikrát. Při lednové valorizaci se průměrný starobní důchod zvýšil o 810 korun, od června to bude dalších 1 017 korun, třetí zvýšení přijde na podzim o 700 korun. Procentní díl penze vzroste o 5,2 %.

Schválili jsme nedávno balíček rodinné pomoci, který je zaměřen právě na rodiny, kterých se dotýká skokový nárůst cen a inflace. Zaměřili jsme se na rodiny s dětmi, které jsou nejvíce postiženy. Jednorázový příspěvek na každé dítě do 18 let ve výši 5 000 korun už vláda připravuje a budou to lidé dostávat v průběhu srpna. Zvýšili jsme maximální výši čerpání rodičovského příspěvku z 10 000 korun na 13 000 korun. Připravili jsme legislativní změny na podporu zkrácených a flexibilních úvazků, větší podporu dětských skupin, aby rodiče mohli lépe sladit práci s péčí o dítě.

Připravili jsme pomoc s vysokými cenami pro nejzranitelnější skupiny. Vyčlenili jsme na to 2 až 3 miliardy korun, může to být i víc, pokud o to bude zájem. Zvýšili jsme příspěvek na bydlení. Rozšířili jsme tu možnost o stovky tisíc domácností. Navýšili jsme životní a existenční minimum o 10 % od dubna.

Snižujeme ceny pohonných hmot. Zrušíme povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot, které ji prodražují. Snižujeme spotřební daň z nafty a benzínu o 1,5 koruny na litr od 1. června do 30. září. To se taky projevuje.

Pomáháme i malým a středním podnikatelům rozšířením programu Záruka. (Předsedající: Čas.) A tak bych mohl ještě pokračovat dalších pět nebo deset minut. (Předsedající: Čas, prosím.) To všechno jsme pro občany připravili a udělali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…