Premiér Fiala: Musíme se víc soustředit na to, aby byla EU konkurenceschopná

07.10.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala se v pátek 6. října zúčastnil ve španělské Granadě neformálního jednání Evropské rady. Lídři členských států jednali o klíčových prioritách pro další roky, které jsou nezbytné pro silnou, dynamickou a konkurenceschopnou Evropu. Tématem jednání byla také migrace, strategická soběstačnost EU a rozšíření Evropské unie.

Premiér Fiala: Musíme se víc soustředit na to, aby byla EU konkurenceschopná
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Klíčovým tématem jednání byly strategické priority EU na další pětileté období po roce 2024. Byl to však teprve začátek diskuse, která vyvrcholí v polovině příštího roku přijetím nové strategické agendy Evropské rady.

„Musíme se mnohem více soustředit na to, aby byla EU více konkurenceschopná, aby v globální soutěži lépe obstála. Bavili jsme se o tom, že musíme být více nezávislí ve strategických odvětvích. Potřebujeme omezit přílišnou surovinovou závislost na několika málo nespolehlivých zemích. Musíme pracovat na posilování vlastní výrobní kapacity EU ve strategických oblastech jako jsou léky, automobilový průmysl a další,“ uvedl premiér.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí

Představitelé unijních zemí jednali také o dalším rozšiřování EU na východ. „Musíme dát jasnější plán zemím, které dlouhodobě usilují o vstup do Evropské unie a to jsou především země západního Balkánu. Není možné pokračovat tímto váhavým způsobem. Jsou zde také ambice Ukrajiny a Moldavska. Všem těmto zemích je třeba dát jasnou perspektivu a je potřeba se shodnout na dalších krocích,“ řekl předseda vlády. Více v závěrečné deklaraci.

Lídři rovněž diskutovali o nutnosti aktivně bojovat s nelegální migrací. Premiér Fiala zdůraznil, že klíčem k řešení je především posílení ochrany a správy vnějších hranic, prevence nelegální migrace, boj proti pašerákům a zefektivnění návratové politiky.

„Situace, která je dnes v Itálii je opravdu vážná. Musíme změnit náš přístup. Musíme se mnohem více soustředit na řešení nelegální migrace mimo území EU. Ve chvíli, kdy nelegální migranti jsou na území unie, tak už je pozdě. Musíme více bojovat s pašeráky, více spolupracovat se zeměmi původu a tranzitu a ten postup by měl být společný,“ dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

neuvěřitelné žvásty od chlapa který nikdy nic nevybudoval a neřídil (mimo univerzity proslavené kupčení s tituly ), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 07.10.2023 11:49:05

|  8 |  0

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.