Premiér Fiala: Myslím, že šance uspět v tendrech je velká

24.04.2023 17:17 | Tisková zpráva

Předseda vlády ČR Petr Fiala se na úvod své návštěvy Kazachstánu setkal v Astaně s premiérem Alikhanem Smailovem a prezidentem Kasymem–Žomartem Tokajevem. Následně zahájil Česko-kazašské obchodní fórum. Před svým odletem uctil památku žen z největšího pracovního tábora SSSR přímo na místě, které bylo svědkem jedné z největších lidských tragédií 20. století.

Premiér Fiala: Myslím, že šance uspět v tendrech je velká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

S premiérem Smailovem i prezidentem Tokajevem řešil premiér Fiala především posílení spolupráce v energetice, ale také obranu a dopravu. Kazachstán patří mezi přední dodavatele ropy do ČR a je nejbohatší zemí ve střední Asii, se kterou má ČR historicky velmi dobré obchodní vztahy. Důležité jsou i zdejší zásoby uranu, které by ČR mohla využít pro jaderné elektrárny.

Obrat vzájemného obchodu s Kazachstánem v roce 2022 dosáhl téměř 1,3 miliard dolarů (cca 28 miliard korun). Největší růst českého vývozu do Kazachstánu měly reaktory, kotle, motorová vozidla, traktory, kola, ale i přístroje pro záznam a reprodukci zvuku. Momentálně v Kazachstánu působí zhruba 30 českých firem. V oblasti letectví je úspěšný Omnipol, který opravuje a modernizuje letouny L-39 a prodává letadla L-410 české firmy Aircraft Industries. V případě dalších dodávek by i tato společnost mohla vyrábět část letadel přímo v Kazachstánu.

„V Kazachstánu je v současné době v několika tendrech zapojena společnost Škoda Transportation, na vlaky, trolejbusy, tramvaje. Část se chystá vyrábět i přímo tady a myslím, že šance uspět v těch tendrech je velká. Vedle Škody Transportation je tady aktivní i druhá Škoda – tedy Škoda Auto, která plánuje vyrábět s místním partnerem automobily pro celou oblast střední Asie. Obě strany mají zájem na zřízení přímé linky Praha – Astana, a to nejen kvůli obchodním a ekonomickým vztahům, ale i třeba kvůli výměně studentů,“ uvedl Petr Fiala.

Předseda vlády poté v Astaně zahájil obchodní fórum, pořádané společně s premiérem Smajlovem a Hospodářskou komorou, kde se jednalo zejména o prohlubování obchodních vztahů. Během tohoto obchodního fóra bylo podepsáno šest smluv a memorand a mezi nimi i memorandum mezi ZOO Praha a Výborem pro lesnictví a divokou přírodu Ministerstva ekologie Kazachstánu o projektu návratu koní Převalského do Kazachstánu, tedy do místa jejich původního výskytu.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

Ještě před odletem navštívil premiér bývalý ženský pracovní tábor SSSR vybudovaný během stalinistických represí. Do tábora byly posílány ženy tzv. zrádců. Některé i se svými dětmi. Memoriální komplex Alžir byl vybudován, aby připomínal jednu z největších lidských tragédií 20. století. Táborem prošlo více než 18 tisíc žen a některé zde zemřely.

„Byly tam také vězněny i dvě Češky. Je důležité si takovéto pomníky připomínat a uctívat památky obětí totality všude na světě,“ připomněl premiér.

Z Kazachstánu zamířil premiér Petr Fiala na poslední část své cesty po Asii do Uzbekistánu. Zde se v úterý setká s předsedou vlády Abdullou Aripovem a s prezidentem Šavkatem Mirzijojevem. Jednání se zaměří na posílení spolupráce v oblastech energetiky a dopravy. Potenciál uplatnění je v Uzbekistánu pro české firmy velký. Jde například o tendr na dodávku 34 elektrických vlakových souprav. České podniky se mohou uplatnit i při dodávkách vozových souprav pro modernizaci taškentského metra či tramvají.

Premiér už v rámci své pracovní cesty navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur a Vietnam, v Uzbekistánu svou cestu po Asii zakončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jestliže je Fiala zaúkolován ,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 24.04.2023 18:14:16
aby Česko ekonomicky zničil, pak to dělá úspěšně !!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…