Premiér Fiala: Naším cílem nemůže být nic jiného než sociální smír

12.04.2022 18:09 | Tisková zpráva

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v úterý 12. dubna 2022 sešli na třetím letošním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR. Sociální partneři se na svém zasedání věnovali současné situaci na Ukrajině, přípravě předsednictví ČR v Radě EU nebo Národnímu plánu obnovy.

Premiér Fiala: Naším cílem nemůže být nic jiného než sociální smír
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Jedním z hlavních témat jednání tripartity byly dopady ruské agrese na Ukrajině na českou ekonomiku a českou společnost, a to především v podobě rostoucích cen pohonných hmot, energií, ale i dalšího zboží a v podobě masivní uprchlické vlny.

„Jsem rád, že se jak se zaměstnavateli, tak s reprezentací zaměstnanců shodujeme v tom, že je nutné připravovat taková opatření, abychom nenechali nikoho padnout. Nenechali nikoho, jak se říká, na holičkách. A to samozřejmě jak české občany, na které dopadá zvyšování cen a všechny ty související jevy ruské agrese na Ukrajinu, tak samozřejmě také ne ukrajinské uprchlíky, především ženy a děti, které u nás hledají bezpečí před válkou,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

Členové vlády sociální partnery informovali, jak se zatím vládě ve spolupráci s kraji, obcemi, nevládními neziskovými organizacemi a za vydatného přispění zaměstnavatelů, ale především solidarity běžných občanů daří uprchlickou vlnu zvládat. „Za to si všichni zaslouží velké poděkování,“ uvedl předseda vlády. „Informovali jsme reprezentanty zaměstnanců a zaměstnavatelů o strategickém materiálu, který zítra budeme schvalovat na vládě, o jeho základních parametrech, a domluvili jsme se na další spolupráci při jeho úpravě a precizaci,“ doplnil premiér Fiala.

Předseda vlády na jednání připomněl i kroky, které už vláda učinila ve snaze zmírnit dopady války na Ukrajině a s tím souvisejícího zvyšování cen na české domácnosti i firmy. Zmínil například zvýšení životního a existenčního minima, snížení spotřební daně na naftu a benzín a zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun či zrušení povinného přimíchávání biosložky první generace do paliv.

„Chystáme i další kroky. Zástupce zaměstnanců a zaměstnavatelů jsme ujistili, že děláme všechno proto, abychom pomohli lidem, na které dopadají bezprostředně se zvyšující ceny. Je to cíl naší vlády. Chceme pomáhat konkrétně, adresně, cíleně, ale chceme a budeme pomáhat. Naším cílem nemůže být nic jiného než sociální smír. Podle toho postupujeme, podle toho naše kroky děláme a podle toho vypadá také politika naší vlády,“ podotkl předseda vlády.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Příprava předsednictví ČR v Radě EU

Vláda sociální partnery informovala také o stavu příprav předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Aktuálně probíhá identifikace hlavních politických priorit, které bude vláda během předsednictví prosazovat. V kontextu ruské agrese proti Ukrajině se bude české předsednictví věnovat energetice, obranné kapacitě EU a otázce uprchlíků.

Tripartita se dohodla na četnějších konzultacích s hospodářskými a sociálními partnery. Finální podoba programu bude připravena až těsně před samotným startem předsednictví, tedy kolem poloviny června 2022.

Zpráva o stavu přípravy a realizace Národního plánu obnovy

Rada hospodářské a sociální dohody diskutovala také o stavu přípravy a realizace Národního plánu obnovy, Modernizačního fondu a Fondu pro spravedlivou transformaci. Národní plán obnovy je programem přímo řízeným Evropskou komisí. Pro ČR představuje jedinečnou příležitost čerpat z evropských zdrojů granty ve výši až 180 miliard korun na obnovení ekonomiky a společnosti po pandemii. Základem plánu jsou reformy a investice, které vycházejí ze stávající situace českého hospodářství.

Reformy a investice zahrnuté do Národního plánu obnovy jsou rozděleny do šesti pilířů: Digitální transformace (27 854 milionů korun), fyzická infrastruktura a zelená tranzice (85,182 miliardy korun), vzdělávání a trh práce (41,006 miliardy korun), instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na covid-19 (10,895 miliardy korun), výzkum, vývoj a inovace (13,2 miliardy korun) a zdraví a odolnost obyvatel (12,441 miliardy korun).

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční v úterý 21. června 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

16:14 Kubisková (Přísaha): Fiala měl dávno toho bezcitného cynika Novotného vyloučit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řeporyjskému starostovi Pavlu Novotnému a jeho hrub…