Premiér Sobotka: Aby se svět zase tak krutě nezbláznil. Děsivá realita jednoho pekla

10.05.2015 16:52

Premiér Bohuslav Sobotka se v neděli 10. května 2015 společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a ministrem kultury Danielem Hermanem zúčastnil v rámci 70. výročí konce druhé světové války vzpomínkového aktu k osvobození koncentračního tábora Mauthausen. U příležitosti pietního aktu se předseda vlády Sobotka setkal také s bývalými vězni koncentračního tábora, rakouským spolkovým prezidentem Heinzem Fisherem a kancléřem Wernerem Faymannem. Projev předsedy vlády:

Premiér Sobotka: Aby se svět zase tak krutě nezbláznil. Děsivá realita jednoho pekla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vážené dámy a pánové,

dnes si na tomto místě připomínáme osvobození koncentračního tábora Mauthausen, který patřil k nejstarším a největším koncentračním táborům nacistického režimu. Před sedmdesáti lety zde skončila děsivá realita jednoho pekla, které během druhé světové války dokázalo ponížit, fyzicky i psychicky zdevastovat, umučit a zabít statisíce lidí. Před sedmdesáti lety byli lidé strádající v tomto pekle osvobozeni.

V těchto místech umírali lidé pro svůj původ, pro své náboženské vyznání či politické přesvědčení, a to včetně antifašistů z evropských zemí. Nelidský nacistický režim posílal do koncentračních táborů všechny ty, kteří byli nepohodlní, a to včetně duševně zaostalých nebo nemocných lidí či občanů s odlišnou sexuální orientací. Nepohodlné mu ale byly i celé národy a státy.

Mezi statisíci obětí nacistické vyhlazovací mašinérie bylo kolem čtyř a půl tisíce československých občanů, včetně řady významných představitelů naší inteligence – odbojářů, umělců, vědců, pedagogů. Mezi zde vězněnými byly také desítky obětí krutovlády říšského protektora Reinharda Heydricha, který po svém příjezdu do naší země vyhlásil stanné právo a přednostně posílal naše obyvatele k popravám a utrpení právě do Mauthausenu.

Jako premiér české vlády chci zdůraznit, že vzpomínáme nejen na československé vězně tohoto tábora, kterých zde bylo internováno více než šest a půl tisíce, ale také na všechny ostatní vězně a oběti nacistického režimu a ideologie, kteří zde byli drženi, mučeni a mnohdy zde také zahynuli, mimo jiné například na smutně proslulých „mauthausenských schodech smrti“.

Dámy a pánové,

tento odkaz druhé světové války a zločinné skutky zrůdné nacistické ideologie je potřeba si neustále připomínat. Jména jako Mauthausen, Osvětim, Majdanek, Treblinka, Buchenwald a další musejí zůstat trvalým mementem zla. Je odpovědností nás všech usilovat o zachování míru, demokracie a svobody a pracovat na tom, aby se svět zase takto krutě a nelidsky nezbláznil.

Jen díky znalosti vlastní historie se můžeme vyvarovat opakování chyb minulosti. Tváří v tvář hrůzám a utrpení, které pro zdejší vězně před sedmdesáti lety skončilo, musíme chápat, jak významnou hodnotou je dnes svoboda.

Buďme proto hrdí na sedmdesát let evropského míru, na demokratickou Evropu, ve které žijeme. Úkolem naší generace je znovu jednak tak, abychom zabránili zlu, válečnému teroru a organizovanému vraždění ve jménu jakékoliv ideologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …