Premiér Sobotka: Celkový deficit veřejných financí byl v roce 2015 nejnižší od roku 1995

01.04.2016 18:29

Komentář předsedy vlády Bohuslava Sobotky k aktuálním údajům Českého statistického úřadu o deficitu a dluhu vládních institucí za rok 2015.

Premiér Sobotka: Celkový deficit veřejných financí byl v roce 2015 nejnižší od roku 1995
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Celkový deficit veřejných financí ČR, jehož výše je důležitá pro hodnocení celkového rozpočtového hospodaření státu, mezinárodní srovnání a také je kritériem pro přijetí eura, byl podle Českého statistického úřadu za loňský rok 18,7 miliardy korun, tedy 0,42 procenta HDP. Jedná se o nejnižší deficit od roku 1995. Potvrzuje se tak správné nastavení hospodářské politiky státu a úspěšnost vládní rozpočtové politiky.

Samotný deficit centrální vlády dosáhl 45 mld. Kč, tedy zhruba 1 % HDP. Hospodaření místních rozpočtů bylo v přebytku 24,5 mld. Kč. Pozitivní je, že v mírném deficitu byly i fondy sociálního zabezpečení. Dluh vyjádřený podílem na HDP klesl o 1,63 procentního bodu, což je dáno zejména rychlým růstem ekonomiky, na němž má velký podíl vládní rozpočtová politika založená na investicích a efektivním čerpání evropských prostředků. Za zmínku rovněž stojí, že výdaje na investice meziročně vzrostly o 30 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…