Premiér Sobotka: Čeští občané jsou praktikami nadnárodních výrobců poškozováni

03.03.2017 19:51

Premiér Bohuslav Sobotka jednal s českými europoslanci o brexitu i o dvojí kvalitě potravin. Očekává jejich podporu.

Premiér Sobotka: Čeští občané jsou praktikami nadnárodních výrobců poškozováni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pátek 3. března 2017 na Úřadu vlády s poslanci, kteří zastupují Českou republiku v Evropském parlamentu. Na další z pravidelných schůzek, na něž premiér české europoslance zve, byly hlavními tématy ochrana českých spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin, evropská směrnice o kontrole zbraní, situace v Evropské unii před blížícím se vyjednáváním o vystoupení Velké Británie z Evropské unie a nastavení efektivnější spolupráce mezi europoslanci a vládou.

Premiér Bohuslav Sobotka seznámil přítomné české europoslance s postoji, které je Česká republika připravena v nadcházejících jednáním o podobě smluv s Velkou Británií zaujmout.

„Česká republika má v úmyslu vyjednat podmínky s Velkou Británií tak, aby nebyly poškozeny vzájemné ekonomické a bezpečnostní vztahy, aby nebyla ohrožena práva českých občanů v žijících ve Velké Británii a aby byl zachován princip nedělitelnosti čtyř svobod EU,“ zdůraznil Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka rovněž požádal české europoslance o podporu při prosazování zákazu prodávat v rámci jednotného evropského trhu tytéž potraviny od stejného výrobce v různé kvalitě pro různé země v Evropské komisi.

„Čeští, ale i slovenští či polští občané jsou těmito praktikami nadnárodních výrobců poškozováni. Na tom jsme se shodli i s dalšími premiéry zemí V4 na mimořádném summitu ve Varšavě. Evropská komise však tuto otázku zatím bagatelizuje,“ uvedl předseda vlády.

Účastníci jednání se shodli také na potřebě efektivnější spolupráce mezi vládou a českými poslanci Evropského parlamentu. Podle premiéra Sobotky by měly být jejím základem především oboustranná komunikace o důležitých evropských otázkách. Předseda vlády zdůraznil, že ČR by měla v klíčových otázkách vystupovat jednotně, protože takový postup posílí naši vyjednávací pozici. Připomněl rovněž nedávnou schůzku s lídry stran zastoupených v Poslanecké sněmovně k brexitu, jejímž výsledkem bylo jednotné stanovisko k vyjednávacím postojům ČR. Vláda je podle něj připravena vést s europoslanci otevřený a věcný dialog na všech úrovních.

Aktivní komunikace s českými zástupci v evropských institucích je jednou z dlouhodobých priorit vlády pod vedením ČSSD v evropské politice. S českými europoslanci se premiér Bohuslav Sobotka setkal už počtvrté. Předchozí jednání se uskutečnila v červnu 2014, říjnu 2015 a říjnu 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…