Premiér Sobotka: Cílem vlády je pokračovat v intenzivní práci na dalším rozvoji česko-čínských vztahů

05.11.2016 21:11

Premiér Sobotka pokračuje na Summitu 16+1 v Rize v dalším rozvoji česko-čínských vztahů v oblasti obchodu i turismu.

Premiér Sobotka: Cílem vlády je pokračovat v intenzivní práci na dalším rozvoji česko-čínských vztahů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje v Lotyšsku, kde se v Rize koná Summit 16 premiérů zemí střední a východní Evropy a Číny, v rozvoji vztahů s Čínskou lidovou republikou. Koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL se podařilo za dobu svého působení díky intenzivní práci výrazně zlepšit vztahy s Čínou. Vyvrcholením této práce je vznik strategického partnerství mezi oběma zeměmi, které bylo uzavřeno letos v březnu u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. 

Intenzivní spolupráce s Čínskou lidovou republikou a rozmrazení vzájemných vztahů přináší konkrétní pozitivní výsledky pro Českou republiku. 

Nárůst investic 
Jde především o kontinuální navyšování počtu čínských investic v České republice. V roce 2013 byl objem čínských investic v ČR zhruba 400 milionů korun, loni šlo již o investice ve výši 1,1 miliardy korun, díky tomu se vytvořilo 702 nových pracovních míst. 

V letošním roce dochází opět k výraznému navýšení, dosud zprostředkovala agentura CzechInvest šest projektů v celkové výši téměř 3,5 miliard korun a aktuálně jedná s dalšími čínskými investory o možných investicích ve výši zhruba 20 miliard korun. 

Posílení českého exportu 
V posledních třech letech se podařilo rovněž významně posílit český export do Číny. Zatímco v roce 2013 šlo o 37,6 miliard korun, v roce 2015 došlo k nárůstu na 45,6 miliard korun, což představuje více než 20% nárůst. 

Tři přímá letecká spojení a nárůst čínských turistů
Kromě investic a obchodní výměny roste spolupráce také v dalších oblastech. České republice se podařilo od září 2015 otevřít tři přímá letecká spojení z Číny do Prahy, konkrétně se jedná o linky z Pekingu, Šanghaje a Chengdu. Přímé letecké spojení s Čínou má ze zemí střední a východní Evropy pouze Polsko. 

S otevřením tří přímých leteckých spojení souvisí nejen intenzivnější obchodní výměna, ale rovněž výrazný nárůst počtu čínských turistů v České republice. Zatímco v roce 2012 jich do Česka přicestovalo 152 tisíc, loni už to bylo téměř 300 tisíc a letos by mělo ČR navštívit už 400 tisíc čínských turistů. 

Cílem české vlády je pokračovat v intenzivní práci na dalším rozvoji česko-čínských vztahů a naplňování strategického partnerství mezi oběma zeměmi, především v oblasti dopravního propojení, finančního sektoru, zdravotnictví, průmyslu, vědy a výzkumu i turistického ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.