Premiér Sobotka: EU27 je jednotná před vyjednáváním s Velkou Británií

29.04.2017 17:16

Lídři sedmadvaceti členských států v sobotu 29. dubna 2017 v Bruselu na mimořádném summitu schválili společnou pozici pro vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU. Odsouhlasený dokument plně odpovídá pozici vlády ČR.

Premiér Sobotka: EU27 je jednotná před vyjednáváním s Velkou Británií
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

„S evropskými partnery jsme dnes podpořili klíčový dokument, který je základem pro vyjednávání s Velkou Británií. Jeho rychlé schválení potvrzuje jednotu EU27 a ukazuje, že jsme na brexit dobře připraveni. Jsem velmi rád, že schválené pokyny pro Evropskou komisi obsahují všechny priority, které česká vláda prosazovala,“ uvedl po jednání český premiér Bohuslav Sobotka.

Evropská sedmadvacítka se jednomyslně shodla na základních principech pro jednání s Velkou Británií. Patří k nim jednota EU27, nedělitelnost čtyř svobod tedy svobody pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb a zásada „nic není dojednáno, dokud není dojednáno vše“. Lídři dnes potvrdili jasnou posloupnost připravovaných jednání s Velkou Británií. Nejprve musí být dohodnuty podmínky vystoupení. Až ve druhé fázi bude možné přistoupit k vyjednávání rámce budoucích vztahů mezi EU a Velkou Británií. Evropská rada bude posuzovat dosažený pokrok a rozhodovat o dalších fázích jednání. Zásadní roli v procesu brexitu bude mít členské státy, které budou průběžně aktualizovat mandát Evropské komise.

Dokument obsahuje všechny české priority

Dnes přijatý dokument, podle kterého bude Evropská komise postupovat v rozhovorech s Velkou Británií, obsahuje všechny české priority. Jedná se o volný pohyb osob a zachování práv občanů ČR, kteří již v Británii legálně žijí a pracují. Dále jde o finanční vyrovnání, kdy Velká Británie musí dostát všem svým závazkům vyplývajícím z členství v EU zejména z Víceletého finančního rámce. Třetí prioritou je dojednání nové dohody týkající se vzájemných vztahů, která umožní zachování co nejužších obchodních vztahů stejně jako pokračování spolupráce s Velkou Británií v oblasti bezpečnostní a zahraniční politiky.

Na okraj mimořádné Evropské rady dnes český premiér informoval předsedy Evropské rady a Evropské komise o zájmu ČR kandidovat na umístění unijní bankovní agentury EBA do Prahy. Agentura musí být přesunuta z Londýna do některé ze zemí Unie a Česká republika jako země s rozvinutou infrastrukturou, stabilním bankovnictvím a polohou v srdci Evropy je vhodným kandidátem na její umístění.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.