Premiér Sobotka: Hledání chytrých řešení pro kvalitnější ovzduší není módním výstřelkem

22.04.2017 13:17

Dnes se po celé republice objevují velké akce i menší aktivity zaměřené na ochranu životního prostředí, úklid lesů či třeba seznamování dětí s přírodou kolem nás.

Premiér Sobotka: Hledání chytrých řešení pro kvalitnější ovzduší není módním výstřelkem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu v Brně

Připomínáme si tak Den Země – nejvýznamnější mezinárodní den zvyšující povědomí o udržitelném rozvoji a ochraně přírody. 

Škody způsobené změnou klimatu nebo třeba smogové situace nám jasně ukazují, že péče o životní prostředí a hledání chytrých řešení pro kvalitnější ovzduší nejsou módním výstřelkem, ale nezbytností. 

Jsem rád, že vláda v této oblasti podniká úspěšné kroky. Letos v lednu jsme schválili Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, který zvýší naši schopnost reagovat na události, jako jsou extrémní sucho a záplavy. V březnu pak vláda odsouhlasila politiku ochrany klimatu, která počítá s až desetinásobným růstem částky na pomoc se zvládáním klimatických změn v rozvojových zemích.

Zásadní přínos pro bezprostřední okolí českých měst a obcí přináší novela zákona o ochraně ovzduší, která od začátku roku 2017 usnadňuje kontrolu problematického spalování v domácích kotlech. V Parlamentu ČR jsme dále prosadili novelu zákona o ochraně přírody a krajiny ve verzi, která prospěje přírodě v národních parcích. V březnu jsme také obnovili mimořádně přínosný program „kotlíkových dotací“ – na ekologičtější vytápění jsou nově vyčleněny 3,4 miliardy korun.

Opravdu koncepční přístup k dalšímu rozvoji ČR s ohledem na přírodu a klima vláda schválila ve středu 19. dubna, tedy jen několik dní před letošním Dnem Země. Strategický rámec Česká republika 2030 propojuje a zdůrazňuje dva základní principy: udržitelný rozvoj a kvalitu lidského života.

V této koncepci vláda nastavuje cíle, kterých bychom během příštího desetiletí měli dosáhnout v oblasti rozvoje společnosti, hospodářství, obcí a regionů, odolnosti ekosystémů, dobrého vládnutí a propojení se světem. Dokument vznikl po více než dvou letech příprav a konzultací, na kterých se podílely stovky odborníků z řad akademické, soukromé i neziskové oblasti.

Cením si toho, že rozličné aktivity při oslavě Dne Země posilují respekt k udržitelnému rozvoji a přitom nenásilně pomáhají propojit komunity občanů, kterým záleží na tom, jak životní prostředí kolem nich vypadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…