Premiér Sobotka: Karel Srp nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi

24.01.2017 13:36

Předseda vlády Sobotka nebude kontrasignovat rozhodnutí prezidenta Zemana jmenovat Karla Srpa členem Etické komise.

Premiér Sobotka: Karel Srp nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda vlády Bohuslav Sobotka obdržel minulý týden návrh prezidenta republiky Miloše Zemana na kontrasignaci jmenování pana Karla Srpa členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu.

Zákon č. 262/2011 Sb. v této věci stanoví, že členem Etické komise může být pouze osoba „spolehlivá“. Přičemž podle uvedeného ustanovení „za spolehlivého nelze pro účely tohoto zákona považovat toho, kdo svým jednáním v době nesvobody zavdal důvod pochybovat o řádném výkonu funkce člena Komise, zejména o jeho nezávislosti nebo nestrannosti při výkonu funkce člena Komise.“

Z veřejně dostupných zdrojů přitom vyplývá, že pan Karel Srp v letech 1979–1982 poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek předával STB řadu zpráv.

S ohledem na výše zmíněné ustanovení zákona proto pan Karel Srp nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v Etické komisi.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se proto rozhodl návrhu na kontrasignaci nevyhovět. Dnes o svém rozhodnutí informoval prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel STB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu

Etická komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, Senát Parlamentu ČR, Vláda ČR a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident republiky. Předsedu Etické komise volí a odvolává vláda z členů volených vládou.

Více informací o Etické komisi zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…