Premiér Sobotka: Když může těžba ohrozit zdroj pitné vody, je nutné se tím zabývat

04.07.2017 20:48

Premiér Sobotka požádal ministra Brabce o posouzení možnosti přezkumu povolení EIA pro těžbu štěrkopísku na území Uherského Ostrohu.

Premiér Sobotka: Když může těžba ohrozit zdroj pitné vody, je nutné se tím zabývat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér se na základě opakovaných žádostí obcí a občanů obrátil dopisem na ministra životního prostředí Richarda Brabce s tím, aby ministerstvo posoudilo možnost přezkumu kladného stanoviska EIA, které vydal resort k těžbě štěrkopísku. V této věci se totiž objevily dva nové hydrogeologické podklady, které zpochybňují závěry stanoviska EIA a popisují reálné riziko, že by těžba narušila zdroje pitné vody, které zásobují více než 140 tisíc lidí v Jihomoravském kraji.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka považuje situaci na katastrálním území obce Uherský Ostroh těsně u hranice Jihomoravského kraje, kde komerční firma usiluje o získání povolení k těžbě štěrkopísku na území chráněné oblasti přirozené akumulace vod Kvartér řeky Moravy, za velmi závažnou: "Situaci, kdy plánovaná těžba štěrkopísku může ohrozit zdroj, který zásobuje pitnou vodou přes 140 tisíc lidí v Jihomoravském kraji, považuji za vážnou a je nutné, aby se ji příslušné ministerstvo zabývalo."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.