Premiér Sobotka: Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše

11.01.2017 13:45

Komentář předsedy vlády a předsedy ČSSD ke schválení novely zákona o střetu zájmů:

Premiér Sobotka: Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Je dobře, že Poslanecká sněmovna navzdory odporu ANO zpřísnila zákon o střetu zájmů a omezila podnikání členů vlády. Ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem, nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky.

ČSSD se dlouhodobě staví proti prorůstání ekonomických a politických zájmů. Proto pokládáme za důležité nastavit jasná zákonná pravidla, která pomohou, lépe oddělit politickou, ekonomickou a mediální moc. Je to důležité jak pro demokracii, tak pro rovné podnikatelské prostředí, v němž nebudou podnikateli zneužívány veřejné funkce k získávání konkurenční výhody.

Koalici s ANO jsme nevytvářeli proto, abychom kryli střet zájmů miliardáře Babiše, ale abychom ve vládě prosadili program, který pomůže zlepšit život našich občanů. Nemůžeme ignorovat problém, který vzniká tím, že bohatí lidé vstupují do politiky, chtějí zastávat veřejné funkce a přitom se odmítají vzdát často velmi rozsáhlých podnikatelských aktivit. Je potřeba ho řešit a novela zákona o střetu zájmů jde správnou cestou.

Předseda ANO Babiš by měl přestat zatěžovat koalici svými problémy se střetem zájmů, za ty opravdu ČSSD nemůže, a soustředit se na plnění vládního programu a zajištění fungování Ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…