Premiér Sobotka: Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad

07.06.2017 11:22

Před půl rokem, v listopadu 2016, jsem na vládě prosadil záměr zřídit speciální úřad, který bude mít na starost kybernetickou a informační bezpečnost České republiky. V době, kdy se hackerské útoky množí, kdy už to není záležitost jen několika kriminálních jedinců, ale zřejmě některými státy podporovaných, či dokonce i financovaných skupin, musí být účinná a systematická kybernetická ochrana prioritou.

Premiér Sobotka: Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Jsem rád, že se návrh podařilo velmi rychle prosadit v legislativním procesu – nejprve poslaneckým pozměňovacím návrhem do projednávané novely zákona a dnes i definitivním odsouhlasením celého znění novely Senátem. Nic už tedy nebrání tomu, aby mohl vstoupit v platnost a od 1. července, jak bylo naplánováno, mohl nový úřad začít fungovat.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož základem bude dnešní Národní centrum kybernetické bezpečnosti fungující pod Národním bezpečnostním úřadem, dostal do vínku řadu kompetencí, ale také úkolů. Stane se základním kamenem ochrany počítačových sítí nejen klíčových úřadů a institucí, ale také metodickou, edukační a preventivní činností pomůže zlepšit stav kybernetické a informační bezpečnosti v ČR obecně. Naše vláda udělala maximum, aby mu k tomu vytvořila odpovídající materiálně-technické, finanční i personální předpoklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…