Premiér Sobotka: Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad

07.06.2017 11:22

Před půl rokem, v listopadu 2016, jsem na vládě prosadil záměr zřídit speciální úřad, který bude mít na starost kybernetickou a informační bezpečnost České republiky. V době, kdy se hackerské útoky množí, kdy už to není záležitost jen několika kriminálních jedinců, ale zřejmě některými státy podporovaných, či dokonce i financovaných skupin, musí být účinná a systematická kybernetická ochrana prioritou.

Premiér Sobotka: Kybernetickou bezpečnost státu pohlídá nový úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Jsem rád, že se návrh podařilo velmi rychle prosadit v legislativním procesu – nejprve poslaneckým pozměňovacím návrhem do projednávané novely zákona a dnes i definitivním odsouhlasením celého znění novely Senátem. Nic už tedy nebrání tomu, aby mohl vstoupit v platnost a od 1. července, jak bylo naplánováno, mohl nový úřad začít fungovat.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, jehož základem bude dnešní Národní centrum kybernetické bezpečnosti fungující pod Národním bezpečnostním úřadem, dostal do vínku řadu kompetencí, ale také úkolů. Stane se základním kamenem ochrany počítačových sítí nejen klíčových úřadů a institucí, ale také metodickou, edukační a preventivní činností pomůže zlepšit stav kybernetické a informační bezpečnosti v ČR obecně. Naše vláda udělala maximum, aby mu k tomu vytvořila odpovídající materiálně-technické, finanční i personální předpoklady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…