Premiér Sobotka: Naše vztahy s Německem mají dnes výjimečnou úroveň

21.01.2017 9:18

Podpis Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích a jejich budoucím vývoji vnímám jako jeden z klíčových okamžiků česko-německých vztahů.

Premiér Sobotka: Naše vztahy s Německem mají dnes výjimečnou úroveň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Deklarace umožnila uzavřít některé otázky minulosti a otevřela prostor pro rozvíjení spolupráce a budování vzájemné důvěry. Dala také vzniknout Česko-německému fondu budoucnosti, jehož posláním je podpora projektů, které sbližují obyvatele obou zemí, a přispívají tak k prohlubování kontaktů na mezilidské úrovni.

Stejně tak položila Deklarace základ Česko-německému diskusnímu fóru, které podporuje dialog mezi Čechy a Němci a zapojuje do něj všechny společenské skupiny, které usilují o posilování vztahů obou zemí. U příležitosti 20. výročí podpisu Deklarace se česká i německá vláda shodly na pokračování činnosti Česko-německého fondu budoucnosti, přičemž Česká republika za tímto účelem uvolní finanční příspěvek ve výši 270 milionů Kč a Spolková republika Německo pak 25 milionů euro.

Naše vláda od začátku svého fungování intenzivně pracuje na rozvoji dobrých vztahů s našimi sousedy a dobré přeshraniční spolupráci. Naše vztahy se Spolkovou republikou Německo mají dnes výjimečnou úroveň, je to náš strategický partner, spolupracujeme v rámci EU i NATO, a na základě česko-německého strategického dialogu prohlubujeme oboustrannou spolupráci v nejrůznějších oblastech. Nejde zdaleka jen o vztahy mezi státy, nemám na mysli komunikaci mezi úředníky a diplomaty. V posledním období se například velmi slibně vyvíjejí společné aktivity na poli vědy a výzkumu, velice efektivně kooperují také české a německé policejní složky. Intenzivně pečujeme o vztahy s Bavorskem a Saskem, tedy našimi sousedními spolkovými zeměmi.

Na obou stranách hranice pracujeme na zkvalitnění dopravního propojení, které je prioritou pro občany i firmy z obou zemí. To i proto, že dlouhodobě je Německo naším nejvýznamnějším obchodním partnerem a největším zahraničním investorem, a efektivní dopravní spojení je tak pro obě ekonomiky klíčové.

Do budoucna bude pro konkurenceschopnost naší ekonomiky Německo důležité i kvůli svému posunu v oblasti digitalizace průmyslu. Sousední Německo je bez pochyby jedním z klíčových zahraničních partnerů České republiky. Jsem přesvědčen, že dnešní vztahy mezi Českou republikou a Německem mohou být jak symbolem evropské soudržnosti, tak také inspirací pro další země Evropy.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…