Premiér Sobotka: Pateří naší obranyschopnosti musí být i nadále profesionální armáda

13.03.2015 8:22

Ve veřejném i mediálním prostoru se rozhořela diskuse o povinné základní vojenské službě, obranyschopnosti České republiky a nových možných řešeních. Mám za to, že debatu o obnovení povinné základní vojenské služby je třeba uvést z pohledu cílů vlády ČR na pravou míru.

Premiér Sobotka: Pateří naší obranyschopnosti musí být i nadále profesionální armáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jsem přesvědčen o tom, že páteří naší obranyschopnosti musí i do budoucna zůstat dobře vybavená a vycvičená profesionální armáda. I proto se moje vláda již v prvním roce svého fungování rozhodla postupně navyšovat výdaje na obranu, abychom zajistili lepší podmínky pro rozvoj naší profesionální armády a plnění našich spojeneckých závazků. Výdaje na obranu by se do roku 2020 měly dostat na úroveň 1,4% HDP.

Byla to vláda sociální demokracie, která zrušila základní vojenskou službu a dovršila tak přechod k profesionální armádě.  Toto rozhodnutí dávalo smysl tehdy a dává smysl i nyní. Většina vyspělých zemí má armády plně profesionální. Dnešní voják musí procházet náročným a zdlouhavým výcvikem, aby byl schopen dobře zvládnout své řemeslo a naučit se ovládat komplexní zbraňové systémy dneška. Voják 21. století musí být profesionál, který se během let své služby neustále rozvíjí a učí se novým věcem.

Ministerstvo obrany se chystá předložit novelizaci branné legislativy, která by umožnila efektivněji využívat branné povinnosti. Je třeba upozornit, že i dnes branná povinnost stále platí pro všechno občany od 18 do 60 let a využita má být ve chvíli, kdy bude naše země čelit vojenské hrozbě. Odvedení vojáci by pak doplnili hlavní bojovou sílu představovanou profesionální armádou, respektive zálohami, v případě vážného válečného ohrožení naší země.

Cílem připravované reformy branné legislativy je také podpořit rozvoj aktivní zálohy. Její příslušníci se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku a po zbytek roku svému civilnímu povolání. Tito dobrovolníci pak mohou z rozhodnutí vlády rozšířit profesionální jádro ozbrojených sil a být nasazeni do akcí.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…