Premiér Sobotka: Sto dní ve vládě

28.04.2014 10:11

Jsem přesvědčen o tom, že nová česká vláda musí od počátku pracovat velmi intenzivně, protože volební období uplyne velmi rychle a zemi jsme převzali v nedobrém stavu.

Premiér Sobotka: Sto dní ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Naším cílem zajistit řádný chod státu bez zbytečného plýtvání veřejnými penězi, chceme předkládat nové potřebné zákony, řešit kostlivce z minulosti kteří tu zůstali po Nečasově vládě a současně dát naší zemi tolik potřebnou stabilitu.

Během prvních tří měsíců svého fungování nová vláda v rychlém tempu prosadila řadu pozitivních změn, na které občané čekali dlouhá léta. ČSSD tak v rámci koalice „Změny“ s ANO a KDU-ČSL postupně plní rozhodující část programu, na základě kterého zvítězila v minulých volbách do Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi krátký výčet toho, co pokládám jako předseda vlády za nejdůležitější.

Bojujeme s nezaměstnaností – pomohli jsme získat nové investice ( nová výroba ve Škodě Auto, Amazon v Dobrovízi) a pracujeme aktivně na dalších tak, abychom v regionech vytvořili nová pracovní místa. Obnovujeme fungování úřadů práce a připravili jsme novou aktivní vládní politiku zaměstnanosti. Měníme chování státu k seniorům. Vláda schválila zákon, podle kterého se vracíme k vyššímu růstu penzí, spravedlivě plně podle vývoje cen. V roce 2015 tak bude průměrná valorizace garantována ve výši 205 Kč.

Rušíme poplatky ve zdravotnictví – přestalo se platit v nemocnicích, od ledna 2015 skončí poplatky v ambulancích a za recept. Zrušené poplatky nahradí vyšší platby za státní pojištěnce. Stabilizujeme policii a poštu – nejsilnější bezpečnostní sbor má opět už jen jednoho řádně vybraného policejního prezidenta, prosazujeme navrácení mzdových prostředků, o které policisté a hasiči přišli za Nečasovy vlády. Bráníme rušení pobočkové sítě České pošty. Často doslova na poslední chvíli zachraňujeme peníze z Evropských fondů – vláda má jasný plán, jak letos účelně využít co nejvíce z 24 miliard, o které bychom jinak přišli. Zvyšujeme pomoc rodinám s dětmi – vláda brzy projedná poskytnutí porodného i na druhé dítě a zvýšení daňových úlev pro pracující rodiny s dětmi. Ministerstvo školství chystá podporu výstavby nových mateřských škol.

Vracíme se do Evropy – chceme, abychom v Evropě hráli první ligu, zlepšujeme proto velmi rychle komunikaci a spolupráci s našimi sousedy a dalšími partnery. Díky tomu toho v EU už dnes prosadíme víc. Zlepšujeme také vztahy s Čínou a dalšími státy, důležitými pro náš vývoz.

Připravujeme zvýšení minimální mzdy. Od roku 2015 navrhuje ministryně práce a sociálních věcí zvýšení minimální mzdy na 9 tisíc korun hrubého. A v dalších letech chceme v jejím postupném zvýšení pokračovat. Obnovili jsme sociální dialog, se zástupci odborů a zaměstnavatelů projednáváme všechna důležitá vládní rozhodnutí. Šetříme na provozu státu, neškrtáme ale v investicích a platech zaměstnanců veřejného sektoru. Prosazujeme transparentní výběrová řízení a likvidujeme penězovody, kterými byla republika rozebírána ze strany nejrůznějších podvodníků a lobbystů. Snižujeme DPH. Od ledna 2015 se z 15 na 10% sníží zdanění léků, knih, dětských plen a náhradní dětské výživy.

Pracujeme na zrychlení výstavby dopravní infrastruktury, která se v naší zemi naprosto zastavila. Nové silnice potřebujeme jako důležitou podmínku růstu ekonomiky a zvýšení zaměstnanosti. Odmítli jsme zadlužit naše děti poskytnutím státních garancí na dostavbu dvou nových bloků v jaderné elektrárně Temelín. Jadernou energetiku chceme rozvíjet i nadále, ale současně chceme minimalizovat rizika pro odběratele elektřiny a státní rozpočet. Zpřísňujeme zákony proti lichvě a zneužívání exekucí, jdeme tvrdě proti daňovým únikům, včetně přípravy zákonů umožňujících prokazování původu majetku a elektronickou evidenci tržeb.

Pevně věřím, že připravovaný státní rozpočet pomůže v příštím roce české ekonomice k více než dvouprocentnímu hospodářskému růstu. Po letech poklesu a stagnace silnější tempo nezbytně potřebujeme.

Chci velmi poděkovat za podporu vládou prosazovaných pozitivních změn, kterou cítím mezi občany při svých návštěvách jednotlivých krajů.

Pokračujeme!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Sobotka - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…