Premiér Sobotka: Téma společné evropské obrany získalo širokou podporu

13.09.2016 17:00

Komentář předsedy vlády k posílení obranné spolupráce v EU a související německo-francouzské iniciativě

Premiér Sobotka: Téma společné evropské obrany získalo širokou podporu
Foto: Partie FTV PRIMA
Popisek: Bohuslav Sobotka na Primě

V Bratislavě nás v pátek čeká diskuse o tom, co je nejdůležitější pro budoucnost Evropy a na co máme zaměřit své síly. Na základě tlaku řady zemí včetně České republiky bude v centru pozornosti zajištění vnitřní i vnější bezpečnosti. Vedle posílení ochrany evropských hranic a lepší spolupráce v boji proti terorismu se musíme soustředit i na posílení obranné politiky Evropské unie a její prohlubování s dlouhodobým výhledem na budování evropské armády, abychom dokázali naše zájmy prosadit i za hranicemi Evropské unie. Toto téma jsem osobně inicioval, a proto vítám, že bratislavský summit určí směr další diskuse k vytváření skutečné evropské bezpečnostní unie, která dokáže dostatečně důrazně chránit naše zájmy.

Musíme jednat o tom, jak posílit a lépe koordinovat spolupráci s NATO, které bude i nadále hrát roli hlavního garanta obrany a bezpečnosti v Evropě. Na úrovni EU se co nejrychleji musíme zaměřit na otázky rychlé nasaditelnosti vojáků mimo hranice EU, plné funkčnosti existujících bojových uskupení (tzv. EU battlegroups), sdílení kapacit jednotlivých zemí pod společným velením, financování a posílení obranného průmyslu, včetně jeho propojení se sektorem výzkumu a vývoje.

Jsem velmi rád, že téma společné evropské obrany v posledních týdnech získalo širokou podporu. Velmi podobným směrem jako naše úvahy jde návrh ministrů obrany Německa a Francie z 11. září. Německo-francouzská iniciativa obsahuje priority, s nimiž do diskuse vstupuje i Česká republika. Vítám ji o to vice, že přichází ze strany našich blízkých spojenců a zemí, bez nichž si nelze vybudování skutečné bezpečnostní unie a dobře fungující evropské vojenské síly představit. Česká republika očekává, že se v Bratislavě shodneme na tom, že právě tyto společné priority budou základem pro rychlý postup v této oblasti a že začneme pracovat na tom, aby se Evropská unie dokázala bránit a v případě potřeby i vojenskou silou hájit své zájmy mimo své hranice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…