Premiér Sobotka: Uděláme vše, abychom prosadili zvýšení dětských přídavků a podpořili pracující rodiče

26.01.2017 22:45

Sociální demokracie je přesvědčena, že rodiny s dětmi si zaslouží daleko silnější podporu, než je tomu dosud. Proto prosazuje v koalici navýšení dětských přídavků, což přinese více peněz pro pracující rodiny s dětmi.

Premiér Sobotka: Uděláme vše, abychom prosadili zvýšení dětských přídavků a podpořili pracující rodiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Díky našim návrhům získá přídavek o 300 tisíc dětí více, než dosud. Změny chceme prosadit tak, aby pomohly rodinám už od 1. 1. 2018. Proto o nich intenzivně jednáme v koalici. Chceme, aby k pracujícím rodinám s dětmi zamířilo v roce 2018 navíc alespoň 5 miliard korun.

Návrhy změn podle ČSSD:

Navýšení hranice koeficientu pro přídavek na dítě ze současných 2,4násobku životního minima na trojnásobek.

Zvýšení současné částky přídavku na dítě dětem v rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje.

Nově díky tomu bude mít nárok na přídavek na dítě o 300 tisíc dětí více, tedy celkově cca 711 tisíc dětí (32 % nezaopatřených dětí).

V případě navýšení částky přídavku na dítě o 500 Kč v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, bude nově nárok na přídavek ve výši 1000 Kč měsíčně, jde-li o dítě do  6 let věku, 1100 Kč, jde-li o dítě ve věku 6 – 15 let, 1200 Kč, jde-li o dítě ve věku 15-26 let.

Na včerejším jednání koaliční rady jsme nenalezli potřebnou shodu. Proti našemu návrhu se postavilo ANO i KDU. Sociální demokracie odmítá jít cestou dalších daňových slev a to z těchto důvodů:

Daňové úlevy jsou vždy zacíleny na rodiny s vyššími příjmy.

Další posilování daňových slev představuje riziko pro dobu hospodářského poklesu, jelikož, když lidé přijdou o práci, přijdou i o podporu státu formou slev na dani na své potomky.

Pokud se bude rodinná politika zakládat pouze na jednom ze tří pilířů (daňový, dávkový, veřejné služby), jedná se o nevyvážený a nestabilní systém.

Ukazuje se, že pouze třetina domácností s dítětem ve věku od 1 do 3 let plně využívá veškerá zvýhodnění, která jim nabízí daňový systém.

ČR má už dnes nejvyšší podporu rodin prostřednictvím daňových zvýhodnění v rámci vyspělých zemí světa.

Sociální demokracie udělá vše, co je v jejích silách, aby v koalici návrh na zvýšení dětských přídavků prosadila. Jsme přesvědčeni, že v době pozitivního hospodářského růstu, rekordního rozpočtového přebytku i dobrého výhledu ekonomiku si rodiny s dětmi silnější podporu státu a více peněz rozhodně zaslouží.

Bohuslav Sobotka, předseda České strany sociálně demokratické

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce