Premiér Sobotka: Uděláme vše, abychom prosadili zvýšení dětských přídavků a podpořili pracující rodiče

26.01.2017 22:45

Sociální demokracie je přesvědčena, že rodiny s dětmi si zaslouží daleko silnější podporu, než je tomu dosud. Proto prosazuje v koalici navýšení dětských přídavků, což přinese více peněz pro pracující rodiny s dětmi.

Premiér Sobotka: Uděláme vše, abychom prosadili zvýšení dětských přídavků a podpořili pracující rodiče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Díky našim návrhům získá přídavek o 300 tisíc dětí více, než dosud. Změny chceme prosadit tak, aby pomohly rodinám už od 1. 1. 2018. Proto o nich intenzivně jednáme v koalici. Chceme, aby k pracujícím rodinám s dětmi zamířilo v roce 2018 navíc alespoň 5 miliard korun.

Návrhy změn podle ČSSD:

Navýšení hranice koeficientu pro přídavek na dítě ze současných 2,4násobku životního minima na trojnásobek.

Zvýšení současné částky přídavku na dítě dětem v rodinách, kde alespoň jeden rodič pracuje.

Nově díky tomu bude mít nárok na přídavek na dítě o 300 tisíc dětí více, tedy celkově cca 711 tisíc dětí (32 % nezaopatřených dětí).

V případě navýšení částky přídavku na dítě o 500 Kč v rodinách, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, bude nově nárok na přídavek ve výši 1000 Kč měsíčně, jde-li o dítě do  6 let věku, 1100 Kč, jde-li o dítě ve věku 6 – 15 let, 1200 Kč, jde-li o dítě ve věku 15-26 let.

Na včerejším jednání koaliční rady jsme nenalezli potřebnou shodu. Proti našemu návrhu se postavilo ANO i KDU. Sociální demokracie odmítá jít cestou dalších daňových slev a to z těchto důvodů:

Daňové úlevy jsou vždy zacíleny na rodiny s vyššími příjmy.

Další posilování daňových slev představuje riziko pro dobu hospodářského poklesu, jelikož, když lidé přijdou o práci, přijdou i o podporu státu formou slev na dani na své potomky.

Pokud se bude rodinná politika zakládat pouze na jednom ze tří pilířů (daňový, dávkový, veřejné služby), jedná se o nevyvážený a nestabilní systém.

Ukazuje se, že pouze třetina domácností s dítětem ve věku od 1 do 3 let plně využívá veškerá zvýhodnění, která jim nabízí daňový systém.

ČR má už dnes nejvyšší podporu rodin prostřednictvím daňových zvýhodnění v rámci vyspělých zemí světa.

Sociální demokracie udělá vše, co je v jejích silách, aby v koalici návrh na zvýšení dětských přídavků prosadila. Jsme přesvědčeni, že v době pozitivního hospodářského růstu, rekordního rozpočtového přebytku i dobrého výhledu ekonomiku si rodiny s dětmi silnější podporu státu a více peněz rozhodně zaslouží.

Bohuslav Sobotka, předseda České strany sociálně demokratické

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.