Premiér Sobotka: Vítám, že soud nevyhověl prezidentovi

09.07.2015 12:26

Komentář předsedy vlády k nálezu Ústavního soudu týkajícího se Zákona o státní službě:

Premiér Sobotka: Vítám, že soud nevyhověl prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vítám dnešní rozhodnutí Ústavního soudu, který odmítl návrh prezidenta republiky na zrušení zákona o státní službě. Soud rozhodl podle mého názoru logicky, v rámci naší platné Ústavy, a zodpovědně. Jsem rád, že tak může pokračovat důležitá reforma, kterou prosadila naše vláda a která po dlouhých letech váhání a odkládání zajistí nestrannost a vyšší kvalitu státní správy, a tedy i lepší fungování státu. Vypuštění věty, která se týká systemizace některých úřadů, respektuji jako ústavně odůvodnitelné.

Zrušení této věty myslím nezpůsobí při aplikaci zákona žádné vážnější problémy. Prosazením zákona o státní službě naše koaliční vláda naplnila jeden ze svých klíčových závazků vůči občanům České republiky. Poslední verze zákona, kterou se podařilo v Poslanecké sněmovně prosadit, vyplynula z dohody koaličních partnerů a opozice, a získala širokou podporu napříč politickým spektrem.

Tato norma je pro Českou republiku historickým milníkem, který postupně zajistí nejen zkvalitnění státní správy, ale také umožní České republice v následujícím programovacím období čerpat zhruba 600 mld. korun z evropských fondů. Přijetím zákona o státní službě se současně řadíme do společnosti evropských zemí se stabilní státní správou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…