Premiér Sobotka: Vláda plní klíčový úkol a už třetí rok snižujeme nezaměstnanost

10.10.2016 14:06

Příznivý vývoj ekonomiky se promítá i do dnes zveřejněných výsledků Úřadu práce.

Premiér Sobotka: Vláda plní klíčový úkol a už třetí rok snižujeme nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Podle aktuálních údajů o vývoji trhu práce, došlo v září 2016 k dalšímu zlepšení a tato oblast se již dle Úřadu práce ČR dostala na předkrizovou úroveň. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 5,2 %, pro srovnání: v srpnu 2016 byla tato hodnota 5,3 %, a v září 2015 byl tento podíl na úrovni 6 %.

Mimořádně pozitivní je, že se nám daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. V meziročním srovnání je letošní zářijová hodnota nejnižší za poslední dva roky. Zatímco v září 2014 tvořili lidé, kteří byli bez práce déle než rok, 45,7 % z celkového počtu nezaměstnaných a o rok později 45 %, letos jejich podíl klesl na 40,8 %.

Potěšující je také zpráva, že počet nezaměstnaných absolventů je nejnižší za poslední tři roky. Bez práce bylo jen 17 514 bývalých studentů (září 2013 – 37 301, září 2014 – 29 373, září 2015 – 23 089).

Jsem rád, že naše vláda již třetí rok po sobě plní klíčový úkol, snižuje nezaměstnanost a vytváří nová pracovní místa. Je to výsledek intenzivní práce vlády a zejména ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti.

Podařilo se nám prosadit a změnit řadu důležitých opatření, především postupně zvyšovat minimální mzdu, což zásadně zvyšuje motivaci lidí k přijímání pracovních nabídek a neohrožuje zaměstnanost v ČR, jak prokázala i nedávná studie Úřadu vlády. Podařilo se také obnovit funkčnost Úřadů práce, jejichž chod byl po minulých vládách v rozvalu. Výsledkem aktivní spolupráce Úřadů práce se zaměstnavateli je mimo jiné nárůst počtu volných pracovních míst v databázi ÚP ČR. V uplynulém měsíci jich úřad evidoval celkem 140 993, což je o 1 725 více než v srpnu a o 32 420 více než před rokem.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…