Premiér Sobotka: Vnitřní trh je jedním z největších úspěchů naší integrace, musíme ho ochránit

21.07.2016 7:29

Premiér Sobotka bude na summitu V4 prosazovat orientaci EU na posílení bezpečnosti a podporu hospodářského růstu.

Premiér Sobotka: Vnitřní trh je jedním z největších úspěchů naší integrace, musíme ho ochránit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Ve čtvrtek 21. července 2016 se v polské Varšavě sejdou předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny, aby na společném summitu projednali aktuální evropské otázky. Hlavními tématy bude reakce na aktuální dění v souvislosti s procesem vyjednávání vystoupeni Velké Británie z EU a reforma EU. Předseda vlády Bohuslav Sobotka bude také se svými protějšky ze zemí Visegrádské skupiny ladit společný postoj V4 před nadcházejícími jednáními na evropské úrovni.

Česká vláda v otázce takzvaného Brexitu nadále prosazuje princip "no negotiation without notification", tedy že EU s Velkou Británií nebude vyjednávat nastavení nových vztahů do chvíle, než britská premiérka oficiálně oznámí vystoupení své země z EU. Základem zůstává dohoda 27 lídrů z červnové Evropské rady, a to nedělitelnost čtyř základních svobod.

"Vnitřní trh je jedním z největších úspěchů naší integrace, proto ho musíme ochránit. Podmínkou přístupu na vnitřní trh proto musí být i nadále aplikace všech čtyř svobod," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

V případě reformy Evropské unie bude premiér Bohuslav Sobotka prosazovat, aby budoucí Evropa byla akceschopná, méně byrokratická a více se přiblížila občanům. Do budoucna je pak nutné znovu nastartovat ekonomickou a sociální konvergenci napříč EU a posílit vnitřní a vnější bezpečnost Unie. EU musí lidem garantovat zajištění bezpečí před aktuálními hrozbami dnešního světa, včetně hrozeb terorismu. Stejně tak se musí EU zaměřit na konkrétní podporu hospodářského růstu, sociální spravedlnosti a soudržnosti.

Lídři V4 se budou také zabývat aktuální situaci v Turecku. Česká vláda je přesvědčena, že jakákoliv další spolupráce EU a Turecka musí být podmíněna dodržováním demokratických hodnot, ústavní dělby moci a vlády práva. Zásadní pro další vývoj pak bude dodržování základních lidských práv a svobod. Pro českou vládu je nepřijatelné, aby se neúspěšný pokus o vojensky puč stal záminkou pro masové čistky a represe proti nenásilným názorovým a politickým kritikům turecké vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…