Premiér Sobotka: Zrychlení přípravy čerpání evropských peněz musí být zásadní prioritou všech ministrů

13.05.2016 21:01

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se rozhodl svolat mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF). Premiér není spokojený s dosavadním postupem prací a přípravou jednotlivých resortů na čerpání evropských peněz v novém programovém období 2014–2020.

Premiér Sobotka: Zrychlení přípravy čerpání evropských peněz musí být zásadní prioritou všech ministrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

„Nechci, abychom v čerpání evropských prostředků opakovali chyby minulých vlád, kdy docházelo ke značnému zpožďování čerpání a také ohrožení evropských peněz. V současné chvíli nejsem spokojený s tempem prací a postupem jednotlivých resortů v této oblasti.

Rozhodl jsem se proto svolat mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy na ministerské úrovni, abychom si u každého z odpovědných resortů jasně definovali konkrétní kroky, které povedou k výraznému zrychlení přípravy na čerpání peněz z fondů EU.

Důležité úkoly musí splnit zejména Ministerstvo financí. Jedná se především o předložení novely rozpočtových pravidel, která bude definovat podmínky pro žadatele, jež budou neúspěšní s žádostmi o dotace. Dalším úkolem ministerstva je rychlé dokončení auditu designace u jednotlivých operačních programů, aby nám mohl Brusel začít proplácet v rámci čerpání v novém období první peníze, dosud je vše předfinancováno ze státního rozpočtu. A třetí věc a úkol Ministerstva financí je definice investičních instrumentů, potřebujeme jasná pravidla pro finanční nástroje v rámci čerpání evropských peněz.

V programovém období 2014–2020 je pro ČR připraveno k čerpání téměř šest set padesát miliard korun. Jsem přesvědčen, že zrychlení přípravy čerpání evropských peněz musí být klíčovou prioritou každého odpovědného člena vlády,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii