Premiér Sobotka: Zveřejněné údaje o plnění státního rozpočtu potvrzují pozitivní trendy v české ekonomice

01.04.2016 22:00

V ranních hodinách přišla zpráva o růstu zaměstnanosti, která potvrzuje celkově dobrou kondici české ekonomiky. Dnes zveřejněné údaje o plnění státního rozpočtu potvrzují pozitivní trendy. Státní rozpočet za leden až březen tohoto roku vykázal přebytek 43,6 mld., což je více než dvojnásobek oproti stejnému období loňského roku, kdy byl rozpočet v přebytku 19,9 mld. Kč.

Premiér Sobotka: Zveřejněné údaje o plnění státního rozpočtu potvrzují pozitivní trendy v české ekonomice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Vzestup daňových příjmů o 7,6 % je výsledkem výborné situace v české ekonomice, která se odráží ve větší základně pro výběr daní. Výběr DPH vzrostl o 2,9 % a to navzdory tomu, že větší část z celkového výběru této daně jde v rámci rozpočtového určení daní nově krajům. Zatím nelze kvantifikovat, do jaké míry se na růstu výběru DPH podílelo zavedení kontrolního hlášení, neboť to bylo poprvé podáváno právě v průběhu prvního čtvrtletí.

Výběr daně z příjmu právnických osob rostl o 12,2 %, což odráží zejména dynamický růst ekonomiky. Výběr daně z příjmu fyzických osob rostl 8,5 % a to navzdory zvyšování slev na dani na druhé a další dítě. Stejně tak je možné zaznamenat vysoké příjmy ze sociálního pojištění, které opět souvisejí s růstem ekonomiky a zaměstnanosti.

Jsem rád, že se vládní politikou, která šla opačným směrem než restriktivní politika minulých vlád, podařilo nastartovat hospodářský růst a s ním i výběr daní a v této politice hodláme pokračovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…