Premiér Sobotka jednal v Bělehradě s premiérem Číny Li Kche-čchiangemem

16.12.2014 18:42

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal 16. prosince 2014 s premiérem Čínské lidové republiky Li Kche-čchiangemem v Bělehradě. Jednání se uskutečnilo v rámci iniciativy Čínské lidové republiky k 16 zemím střední, východní a jihovýchodní Evropy v Bělehradě.

Premiér Sobotka jednal v Bělehradě s premiérem Číny Li Kche-čchiangemem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

S premiérem Číny Li Kche-čchiangemem jednal premiér zejména o možnostech rozšíření vzájemné spolupráce obou zemí a dalším rozvoji česko-čínských vztahů především v oblasti investic, strojírenství, moderních technologií, zdravotnictví a energetiky. ČR bude hlavním zahraničním partnerem Veletrhu technologií v Šanghaji v dubnu 2015.

Dalším tématem společného jednání bylo připravované zavedení přímé letecké linky z Šanghaje do Prahy. Ta podpoří vzájemný obchod, investice a také cestovní ruch mezi oběma zeměmi. V neposlední řadě premiér Bohuslav Sobotka s premiérem Li Kche-čchiangemem diskutoval o spolupráci v oblasti zdravotnictví, jako jsou například partnerství českých a čínských nemocnic, konkrétní projekt se připravuje v Hradci Králové, nebo možnost ozdravných pobytů pro čínské děti v českých lázních - prvních 200 dětí z Číny přicestuje na ozdravný pobyt do ČR již v červnu 2015.

Oba premiéři se shodli na významu vzájemného dialogu i v oblasti kulturních hodnot, právního státu a lidských práv.

Po setkání premiér Sobotka oznámil, že Česká republika nabídla možnost organizace dalšího summitu premiérů zemí střední, východní Evropy a Číny v roce 2016 v Praze, což se setkalo s podporou ze strany čínského premiéra. Český premiér rovněž obdržel pozvání k oficiální návštěvě Číny v roce 2015.

Česká republika bude v červnu 2015 hostitelem summitu ministrů zdravotnictví ve formátu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny. Záštitu nad akcí, které se zúčastní kromě ministrů zdravotnictví také lékaři, vědci a zástupci firemního sektoru, převzal předseda vlády ČR B. Sobotka a vicepremiérka ČLR Liu-yandong.

Předsedu české vlády Bohuslava Sobotku na jednání doprovázel ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Společně s premiérem do Bělehradu přicestovala také podnikatelská delegace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.