Premiér Sobotka podepsal ustavení Svěřeneckého fondu pro Afriku

12.11.2015 18:30

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes na summitu ve Vallettě podepsal listiny ustanovující Svěřenecký fond pro Afriku. Český premiér svůj podpis připojil k podpisům dalších evropských lídrů. Cílem fondu je podpora stability v regionu, zlepšení řízené migrace a řešení příčin destabilizace a nelegální migrace, a to především podporou ekonomiky, bezpečnosti, rozvoje a rovných příležitostí.

Premiér Sobotka podepsal ustavení Svěřeneckého fondu pro Afriku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Fond je zaměřen na tři geografické oblasti – Sahel a oblast Čadského jezera, Africký roh a severní Afriku. Ve fondu je nyní 1,8 miliardy eur a příspěvky členských států. Původně Česká republika do fondu přispěla jako zakládající země částkou 600 tisíc eur.

Dnes ráno se země Visegrádské skupiny shodly, že každá z nich navýší svůj příspěvek o dalších 100 tisíc eur. Česká republika rovněž dlouhodobě podporuje Regionální programy rozvoje a ochrany.

Letos jsme se zapojili programu severní Afrika s celkovým finančním příspěvkem 400 tisíc eur, pro rok 2016 plánujeme zapojení do programu Africký roh prostřednictvím finančního příspěvku ve výši 400 tisíc eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…