Premiér Sobotka při návštěvě elitní letecké základny v Čáslavi podpořil stabilizaci české armády

20.05.2014 19:09

Předseda vlády Bohuslav Sobotka podpořil v rámci své návštěvy 21. základny taktického letectva v Čáslavi jednu z hlavních priorit české vlády, kterou je stabilizace Armády ČR a zabezpečení vzdušného prostoru České republiky.

Premiér Sobotka při návštěvě elitní letecké základny v Čáslavi podpořil stabilizaci české armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Předseda  vlády  Bohuslav  Sobotka  jednal o současné situaci v ozbrojených silách   společně  se  zástupcem  náčelníka  Generálního  štábu  Armády  ČR
generálmajorem  Františkem  Maleninským,  velitelem Vzdušných sil brigádním generálem  Liborem  Štefánikem  a  ministrem  obrany Martinem Stropnickým a náměstkem ministra obrany Jakubem Kulhánkem.

Premiér Bohuslav Sobotka připomněl, že důležitým úkolem nové české vlády je finanční,  personální  a  technická  stabilizace  Armády ČR, která musí být schopna  zajistit  obranu  České republiky a také plnit spojenecké závazky. Zároveň  upozornil,  že  v  příštích  letech bude nutné usilovat o postupné navyšování výdajů na obranu, které by příští rok neměly klesnout pod úroveň současného rozpočtu.

Předseda  vlády  Bohuslav Sobotka při své návštěvě zdůraznil také klíčovost personální  stabilizace  v armádě, která musí být konkurenceschopná na trhu práce  a  vytvoří vojákům vhodné podmínky jejich služby a zvýší atraktivitu vojenského povolání.

V  rámci  prohlídky  elitní letecké základny se premiér Sobotka seznámil se strukturou,  výzbrojí a hlavními úkoly jednotlivých letek v systému ochrany vzdušného  prostoru ČR a integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany  NATO.  Zároveň  byl  informován  o  působení  letek  v zahraničních operacích,  o  přípravě výcviku pilotů, zapojení do mezinárodních cvičení a systému údržby a opravy letounů.

Jako  další vládní prioritu uvedl premiér Sobotka transparentnost akvizicí, které  budou  odpovídat  skutečným  potřebám Armády ČR s cílem dosáhnout co nejvyšší  efektivity.  A  podtrhl také význam domácího obranného průmyslu a potřeby   spolupráce   s  ním.  Připomněl,  že  vláda  naplnila  programové
prohlášení,  ve  kterém  se zavázala k zajištění ochrany vzdušného prostoru České  republiky vlastními prostředky, což patří k základním pilířům státní suverenity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…