Prezident Pavel: Válka na Ukrajině nám pomohla uvědomit si hodnotu spolupráce

18.03.2023 12:28 | Tisková zpráva

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou navštívili Polsko. Vztahy mezi oběma zeměmi nebyly nikdy tak dobré, shodli se s polskými protějšky.

Prezident Pavel: Válka na Ukrajině nám pomohla uvědomit si hodnotu spolupráce
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident ČR Petr Pavel

Na druhou zahraniční cestu zamířil prezident republiky Petr Pavel s manželkou do Polska. Navázal tak na svůj slib z předvolební kampaně. Návštěvu zahájili ve čtvrtek setkáním s prezidentem Andrzejem Dudou a jeho manželkou Agatou. “Vztah obou zemí zřejmě nikdy nebyl tak dobrý jako nyní. Vidím za tím i vliv války na Ukrajině, která nám pomohla uvědomit si hodnotu spolupráce,” řekl po setkání prezident Pavel. Zdůraznil, že obě země čelí společným problémům, ale spojuje je i potenciál měnit věci k lepšímu a posilovat roli střední Evropy v zahraniční politice.

Prezidenti potvrdili zájem spolupracovat na plánu pro obnovu Ukrajiny, ale i regionálních projektech, například v oblasti budování dopravní a energetické sítě. Také se dohodli, že Polsko bude speciálním partnerem letošních Dnů NATO v Ostravě. Prezident Duda na společné tiskové konferenci ocenil, že Pavel přesně týden po inauguraci zvolil pro svou druhou zahraniční návštěvu právě Polsko.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

Při návštěvě Varšavy prezident Pavel s manželkou položili věnec u hrobu Neznámého vojína z polsko-sovětské války. Setkal se také s předsedkyní Sejmu Elžbietou Witekovou a s předsedou polského Senátu Tomaszem Grodzkým z opoziční strany Občanská platforma. Zástupci Polsko-československé solidarity pak předali českému prezidentovi samizdatově vydané známky se symbolem Charty 77, tu má prezident v plánu předat Paměti národa.

Pátek ve Varšavě zahájil prezident Pavel setkáním s předsedou vlády Polské republiky Mateuszem Morawieckim. Navštívil i Evropskou agenturu pro pohraniční a pobřežní stráž FRONTEX a poskytl rozhovor polské televizi TVN24. Odpoledne delegace odletěla do Řešova nedaleko hranic s Ukrajinou. Prezident se seznámil se zabezpečením letiště mimo jiné i proti dronům. Navštívil logistické centrum, které slouží pro distribuci vojenské pomoci poskytnuté západními státy, a také americkou základnu, kde poobědval s vojáky přidělenými k 82. výsadkové divizi. Absolvoval speciální zpravodajský brífink ve vztahu k zabezpečení vojenské pomoci Ukrajině.

Eva Pavlová měla vlastní program, v době jednání prezidenta Pavla v Prezidentském paláci si prohlédla Královský zámek s Agatou Kornhauserovou-Dudovou, společně také poobědvaly. V Českém domě následně diskutovala s krajany žijícími v Polsku. Separátní program čeká paní Pavlovou i v Řešově. Navštíví Medevac Hub Jasionka a Centrum pomoci uprchlíkům UNHCR.

arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A.

  • BPP
  • Profil není převzatý, články vkládá redakce.
  • prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.