Prezident Zeman: Já jmenuji a také odvolávám ministry, kdybyste si toho, pane ministře, náhodou nevšiml

26.02.2019 12:13

Projev prezidenta republiky při oslavě 96. narozenin genmjr. Emila Bočka

Prezident Zeman: Já jmenuji a také odvolávám ministry, kdybyste si toho, pane ministře, náhodou nevšiml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážený a milý pane generále,

chtěl bych Vám především poděkovat, poděkovat i za to, že v Rudolfinu jste seděli s veterány, v čele s Vámi, v první řadě při závěrečné televizní diskusi, týkající se prezidentské volby. Vážím si toho, protože jsem vždy podporoval naše veterány a vždy jsem odmítal neúctu k těm, kdo bojovali ve druhé světové válce. Nicméně dluhy se mají splácet, a i když jsem od svého šéfa protokolu dostal příšerně těžkou sošku lva, bronzového lva, a já Vám ji dám, tak Vám chci dát něco, co je svým způsobem důležitější.

Milý pane generále,

asi tak před půl rokem jsme se setkali na Pražském hradě, a Vy jste mně tehdy říkal: “Já mám od Vašeho předchůdce vyznamenání Bílého lva, ale třetí třídy, jak je to možné?” Vzpomínáte si na to, že je to třetí třída? A já s Vámi naprosto souhlasím, protože od té doby, co jsem se ujal prezidentského úřadu, považuji za samozřejmé, že každé vyznamenání je vyznamenáním první třídy. A proto Vám chci oznámit, že 28. října tohoto roku ode mne dostanete znova Bílého lva, ale tentokrát první třídy. A nejen to, protože tady vidím pana ministra obrany, který má právo mi navrhovat generály k povýšení. Milý pane ministře, já jmenuji a také odvolávám ministry, kdybyste si toho náhodou nevšiml, tak je to pasáž v ústavě. Nicméně, aniž bych Vás jakkoli vydíral, budu velmi potěšen, když generálu Bočkovi navrhnete další hvězdu na jeho nárameník, už v podstatě to bude ta poslední možnost, armádní generál, protože, nemýlím-li se, žádná další možnost už neexistuje. Jsou země, kde je, pane generále, maršál nebo generalissimus. Je mi líto, že Vám nemohu nabídnout ani jedno ani druhé. Ale s velkou úctou a láskou, na rozdíl od některých jiných kandidátů na generály, budu poctěn, jestliže pan ministr Metnar mi předloží, a to není 28. října, pane ministře, to bychom mohli stihnout 8. května, není liž pravda. Výborně, takže dostanete to ve dvou fázích, milý pane generále. A teď následuje fáze třetí, prosím toho těžkého bronzového lva, doufám, že ho unesete.

Ať Vám slouží ke zdraví.

Miloš Zeman
prezident republiky

Aquapalace Hotel Praha, 25. února 2019

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.