Prezident Zeman: Když jsem byl mladý muž, tak jsem zažíval Kennedyho mírové sbory

17.10.2016 12:58

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k Summitu V4 v Polsku

Prezident Zeman: Když jsem byl mladý muž, tak jsem zažíval Kennedyho mírové sbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámy a pánové,

úvodem bych velmi rád poděkoval panu prezidentu Dudovi za pohostinství a za vytvoření velmi přátelské a dělné atmosféry během celého našeho jednání. Rád bych se vyjádřil k těm třem tématům, která byla osou našeho jednání, a začal bych právě tématem, které navrhl pan prezident Duda, to znamená problém mladé generace. 

Samozřejmě, že kdybychom se omezili na fráze typu musíme mladé generaci pomáhat, tak neřekneme téměř nic. Řekneme-li konkrétní náměty, které si vzájemně vyměníme, tak tím minimálně inspirujeme naše vlády, aby se těmito náměty zabývaly. Z mé strany je docela důležitá otázka toho, čemu se říká working holidays, tedy možnosti mladé generace pracovat v cizích zemích, poznávat je, něco si vydělat, zdokonalit si jazyk. Česká republika má například takovou smlouvu s Novým Zélandem, a my se snažíme rozšířit tyto smlouvy i na další země. 

Dalším tématem je rozšíření možností stipendií, což má podobnou funkci jako working holidays, a konečně třetím a posledním tématem, které jsem zmínil, je otázka dobrovolníků. Já se přiznávám, že z mé strany mluví tak trochu nostalgie, protože když jsem byl mladý muž, tak jsem zažíval Kennedyho Peace Corps, tedy mírové sbory, a myslím si, že myšlenka dobrovolnictví zdaleka není mrtvá a že právě mladou generaci může vtáhnout do světového dění a do aktivní humanitární účasti. Tolik k prvnímu bodu našeho jednání. 

Druhý bod byl vyjádřením společného názoru, že Visegrádská skupina plní své poslání uvnitř Evropské unie, a troufám si dokonce tvrdit, že se osvědčila i ve sporu, který nedávno vzniknul kolem přerozdělovacích kvót migrantů. Všichni prezidenti, ale také nedávno všichni premiéři Visegrádské čtyřky, jak dobře víte, vyjádřili odmítnutí těchto kvót či relokačních mechanismů, a jsem velice rád, že náš postoj se osvědčil a že ho nyní přejímají i další země, protože o kvótách se už téměř vůbec nemluví, anebo se považují za prázdné téma. Tím jsme prokázali, že můžeme Evropskou unii inspirovat, do jisté míry i trochu korigovat a že samozřejmě podporujeme myšlenku takové Evropské unie, která bude blíže občanům, bude méně byrokratická a nebude někdy kontraproduktivní, protože například brexit byl do jisté míry způsoben i nefunkčností Evropské unie a nedostatkem silného vedení. A samozřejmě, že odmítám takové výpady vůči členům Visegrádu, jako je například názor lucemburského ministra zahraničí, že by Maďarsko mělo být vyloučeno z Evropské unie, je to projev určité arogance, který by si žádný ministr neměl dovolit.

A závěrečná poznámka už bude jenom velice stručná. Samozřejmě, že naše země mají společné zájmy v otázce energetické politiky. Já sám jsem zdůrazňoval zájem České republiky na plynovodu Stork II, což je propojení mezi Polskem a Českou republikou. Pan komisař Šefčovič může potvrdit, že tam vznikly určité zmatky, a teď nechci hodnotit ze které strany, takže nejdříve jsme podali žádost o dotaci z Evropské unie, pak tato žádost byla stažena, nyní se podává nová žádost, takže vypadá to tak trochu jako v Kocourkově, ale konec dobrý, všechno dobré, a já věřím, že Stork II bude úspěšně realizován v zájmu diverzifikace naší energetické politiky a lepšího propojení energetických soustav. 

Chtěl bych vyjádřit i vděčnost panu prezidentu Dudovi, že podporuje můj sen, který se jmenuje kanál Dunaj-Odra, a protože kanál Dunaj-Odra nelze vybudovat bez splavnění Odry, vítám usnesení polské vlády v tomto směru, a věřím, že teď už dojde k výstavbě první části, konkrétně Koźle-Ostrava-Mošnov v délce padesáti tří kilometrů, protože na české i polské straně tuto stavbu podporují vlastně všichni relevantní činitelé, ať jde o zaměstnavatele, odbory, hospodářskou komoru, ministerstvo průmyslu a tak dál.

Končím tím, že až na nás přijde řada, pokusíme se pro kolegy prezidenty vytvořit stejně přátelskou a přívětivou atmosféru, jako se to podařilo panu prezidentu Dudovi, jemuž ještě jednou děkuji.              

Miloš Zeman, prezident republiky, Rzeszów, 15. října 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.