Prezident Zeman: Neměli bychom na armádě šetřit, ale peníze vynakládat účelně

09.05.2017 6:39

Projev prezidenta republiky při jmenování nových generálů

Prezident Zeman: Neměli bychom na armádě šetřit, ale peníze vynakládat účelně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážení páni ministři, vážená paní generálko, vážení páni generálové, dámy a pánové,

jedním z témat, o nichž se diskutuje v souvislosti s českou armádou, je objem výdajů na obranu. Myslím si, že každá země by neměla na armádě šetřit, ale že by armádní výdaje měla vynakládat účelně, to jest tak, aby se například nestalo, že nám sedmdesát dva bitevníků L-159 bude bez užitku hnít v hangárech. Chtěl bych připomenout, že v roce 1998 až 2002 byl objem výdajů na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu, dokonce o něco málo nad touto hranicí. Nikdo se tím nevytahoval, všichni jsme to považovali za samozřejmé. A přitom byla ekonomická situace České republiky v těchto letech daleko složitější, než je dnes. Proto nechápu, proč se vedou tak rozsáhlé diskuse o tom, zda a kdy těchto dvou procent opět dosáhneme.

Chtěl bych také připomenout, že součástí našeho závazku je i minimálně dvacet procent investičních výdajů. Protože zastávám názor, že investice jsou důležitější než cokoli jiného, tak si dokonce myslím, že těch dvacet procent je trochu málo. Chtěl bych vám tedy popřát, aby i vaším úsilím armáda nejen získávala tyto zdroje, ale aby je také dokázala efektivně využít.

A teď se s vámi, vážení kolegové, neloučím, protože jsem byl informován, že ti plukovníci, kteří dostali generálskou hodnost, se potřebují převléci do generálské uniformy, ti generálové, kteří byli povýšeni, si potřebují našít novou hvězdičku, a až se toto všechno stane, tak se tady zase uvidíme a připravíme rodinné foto.

Děkuji vám a ještě jednou vám všem blahopřeji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…