Prezident Zeman: Nikdo z nás není vševědoucí, každý potřebuje pomoc specialistů

09.12.2022 9:45 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při jmenování nových soudců

Prezident Zeman: Nikdo z nás není vševědoucí, každý potřebuje pomoc specialistů
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Vážený pane ministře spravedlnosti, vážený pane předsedo Nejvyššího soudu, vážený pane první místopředsedo Nejvyššího soudu, dámy a pánové,

při jmenování soudců zpravidla pronáším mravoličná kázání. Původně jsem jako téma dnešního kázání zvažoval případ soudce, který si údajně řekl o padesátimilionový úplatek, tuším, že to byla kauza Metrostavu, ale protože tento případ ještě není uzavřen, rozhodl jsem se pro případ, který uzavřen je.

Jedná se o rozsudek ve věci manželů Kordysových, kterým jsem nedávno udělil milost. Doufám, že tento případ znáte. Prostudoval jsem si velmi podrobně devadesát devět stránek soudního rozsudku a zjistil jsem, že tam není ani jedna jediná zmínka o tom, že by si soudce vyžádal nějaký znalecký posudek nebo expertizu, nebo cokoli tomu podobného ve věci, která, jak věřím, je nám všem téměř bytostně cizí, to znamená ve věci znalosti drog a psychotropních látek obecně. Přitom jsem zjistil, že protidrogový národní koordinátor pan Vobořil prohlásil tuto latinskoamerickou peruánskou drogu za nenávykovou a vyslovil pochybnosti o osmi letech trestu, který obžalovaní od soudce dostali.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Proč o tom mluvím. Nikdo z nás není vševědoucí. Každý z nás potřebuje pomoc specialistů v dané oblasti. Chyba vzniká tehdy, když si tuto pomoc nevyžádáte a když jako Všeználek rozhoduje i ten, kdo o věci téměř nic neví. A to byl právě případ dvou lidí, kteří byli odsouzeni k osmi letům, což je trestní sazba, která se nedává za užívání nenávykové drogy, ale za daleko závažnější trestné činy. Možná, jak jsem říkal vašim předchůdcům při jmenování, že do toho soudce vstoupilo sebevědomí, že se cítil pánem nad téměř životem a smrtí, a jak jsem dodal, že si také možná léčil svoje komplexy.

Nicméně budiž vám to varováním. Ať budete soudit jakýkoli případ, nestyďte se, prosím, vyžádat si pomoci ať už soudních znalců, i když vím, pane ministře, že i tam jsou problémy, jednak pokud jde o jejich odměny, ale také o jejich věrohodnost, ale vždy bude lepší, když budete mít k dispozici tuto informaci, než když budete s příliš velkým sebevědomím rozhodovat samostatně i o věcech, o kterých nic nevíte.

Takže vám po tomto poučení a kázání přeji hodně úspěchů ve vaší práci.

Miloš Zeman
prezident republiky

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

15:06 Okamura (SPD): Ministerstvo vnitra se nám musí veřejně za svá nařčení omluvit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zahrnutí SPD do zprávy o extrémismu a soudnímu rozh…