Prezident Zeman: Občané nemají strach, ale mají obavy

17.10.2015 7:32

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci na závěr návštěvy Zlínského kraje.

Prezident Zeman: Občané nemají strach, ale mají obavy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman s hejtmanem Mišákem na setkání s občany v Holešově

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

dovolte, abych navázal na slova pana hejtmana a především jemu a jeho týmu poděkoval za skvělou organizaci této návštěvy.

Návštěva měla standartní strukturu. Setkání s osobnostmi kraje, s poslanci, senátory, podnikateli, členy krajského a místních zastupitelstev a všechna tato setkání jsou nesporně velmi důležitá, ale chtěl bych stejně, jako pan hejtman, podtrhnout dva typy setkání. Jednak se zaměstnanci a jednak s občany.

Řekl jsem, že nemám rád politiky, kteří přijedou do podniku a jednají pouze s vedením firmy a nesetkají se se zaměstnanci. Stejně tak nemám rád politiky, kteří přijedou do města, setkají se, což je v pořádku, s vedení města, ale už nemají buď tu odvahu nebo čas, přijít na náměstí mezi lidi. Možná, že se bojí, že by tam nikdo nebyl, ale mohu je uklidnit, jsem velmi rád, že počet občanů, kteří přišli na setkání, byl z hlediska velikosti jednotlivých navštívených měst zhruba dvojnásobný ve srovnání s minulým rokem. Ve Slavičíně dokonce mluvili o tom, že tam bylo nejvíce lidí od listopadu 1989, čímž nechci říci, že se připravuje další revoluce.

A druhá poznámka se týká tématiky těchto setkání. Byl jsem poměrně nedávno v Moravskoslezském kraji a tam tématika migrace a migračních kvót ještě nebyla tak frekventovaná, jako byla tady ve Zlínském kraji. Svědčí to o tom, že občané nemají strach, ale mají obavy, což je něco zcela jiného, než strach z migrační vlny, kterou už teď zažívá Maďarsko, Rakousko, Německo, nemluvě o dalších zemí více na jih od nás. A je naivní se domnívat, že nám se migrační vlna vyhne, zejména v případě, když by byly uzavřeny rakousko-německé hranice.

Zastával jsem názor, že podle Schengenských a Dublinských dohod má migrant požádat o azyl v první bezpečné zemi, což nutně nemusí být členská země Evropské unie a pokud tak neučiní a pokračuje dál, pak se dopouští trestného činu nelegálního překročení hranic. A v případě, kdyby Německo vracelo takzvané ekonomické migranty, tak je bude vracet právě k nám a podle platných zákonů v detenčních zařízeních mohou být držení až pět set osmdesát dnů a jsou-li vraceni do země svého původu, tak to často bývá letecky s doprovodem čtyř policistů na jedno letadlo a to není věc, která by byla příliš levná. Proto zastávám názor, který už jsem mnohokrát opakoval a sice, že nejjednodušší řešení je, aby policie spolu s armádou střežili naše hranice a tyto migranty vracely v okamžiku, kdy se hranice pokusí překročit. Mluvím teď samozřejmě o určitém typu migrantů, tedy migrantů s islámských zemí, jejichž kultura je podle mého názoru neslučitelná s evropskou kulturou.

Druhá a poslední poznámka, kterou bych chtěl říci je, že jsem v prvních dvou letech svého prezidentství, tedy v době ekonomické recese či krize, nevznášel požadavek na zvýšení nebo výrazné zvýšení reálných mezd. Dnes tak činím a to nikoli pouze ve Zlínském kraji, kde je opravdu průměrná mzda druhá nejnižší v republice po kraji Karlovarském, ale celostátně a plně podporuji požadavky odborů, aby mzdy v takzvaném podnikatelském sektoru rostly přinejmenším stejným tempem, jako mzdy v sektoru veřejném.

My jsme v Evropě tak trochu anomálie, protože úroveň mezd ve veřejném a podnikatelském sektoru je přibližně stejná. Všude jinde je v podnikatelském sektoru vyšší. Prostě proto, že tam nesete větší míru rizika. A jsem přesvědčen, že podniky, které mají vysokou rentabilitu, tady vysokou míru zisku, by se měly podělit o tento zisk se svými zaměstnanci, protože jsou to právě zaměstnanci, Baťa říkával spolupracovníci, kteří se o tento zisk rovněž přičinili.

To je asi tak úvodem vše. Děkuji Vám za Vaši pozornost a se zájmem očekávám Vaše hluboce promyšlené otázky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…