Prezident Zeman: Přejme si, abychom nezhloupli

06.01.2023 9:09 | Tisková zpráva

Projev prezidenta republiky při jmenování nových rektorů

Prezident Zeman: Přejme si, abychom nezhloupli
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře, vážení páni rektoři,

při tomto jmenování bývá příležitost kromě standardního blahopřání, které ještě jednou opakuji, říci i několik slov, která se přímo nebo zprostředkovaně týkají vaší práce.

Jak dobře víte, v současné době, v době ekonomické krize, se hledá každá skulinka, jak zvýšit příjmy státního rozpočtu, případně jak ušetřit výdaje státního rozpočtu. Nic proti tomu, ale jsou skulinky, které bychom neměli tolerovat, a jednou z nich je bláznivý a často opakovaný nápad zavést školné na veřejných vysokých školách. Jsem velmi rád, že proti tomuto nápadu se postavil zde přítomný pan ministr školství, a věřím, že i vy, jako nově jmenovaní rektoři, proti němu budete v případě nutnosti protestovat.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Důvody jsou celkem zřejmé. Ušetříme několik miliard korun, ne desítky miliard, ale jednotky miliard, což je zanedbatelné množství ve srovnání s obludným schodkem státního rozpočtu. A snížíme šanci na uplatnění talentovaným dětem ze sociálně slabších rodin, které jejich rodiče nebo oni sami raději pošlou do povolání, kde budou moci okamžitě vydělávat, a tak řídit ať už svoji rodinu anebo rodinu svých rodič. Chtěl bych vás tedy znovu vyzvat, zabraňte účetním, kteří se omylem pokládají za ekonomy, protože skutečný ekonom se řídí blahobytem své země, a účetní jenom mechanicky počítá, aniž by domýšlel důsledky svých opatření. Zavedení školného by nás učinilo výrazně hloupějším národem, než dneska jsme. Takže přejme si, abychom nezhloupli.

A ještě jednou vám blahopřeji.

Miloš Zeman
prezident republiky

Pražský hrad, 4. ledna 2023

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi