Prezident Zeman: Problém OKD jsme sice nevytvořili, ale jeho řešení je na nás

13.07.2016 11:12

Projev prezidenta republiky při přijetí zástupců Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu:

Prezident Zeman: Problém OKD jsme sice nevytvořili, ale jeho řešení je na nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dámo a pánové,

vidím, že hornická profese je málo feminizována, a jsem rád, že je mezi námi alespoň jedna žena, i když se obávám, že čtyřiceti procentní kvóty by ve vaší profesi nebyly příliš efektivní.

Jsem velmi rád, že se s vámi na vaši žádost mohu setkat. Chtěl bych vám jasně říci, že podporuji, aby po, tuším, tří tisících a tří stech, možná třiatřiceti, odpracovaných směn měli horníci v hlubinných dolech nárok na šestileté zkrácení doby odchodu do důchodu.

Chtěl bych vám také říci, že se domnívám, že by se to zdaleka nemělo týkat jenom OKD, i když v případě OKD to bude drtivá většina případů, ale znám také minimálně dva případy hlubinných dolů, kterých by se to mělo týkat také, a to jsou uranové doly v Dolní Rožínce a poslední a jediný důl Centrum na hnědé uhlí na Sokolovsku.

Na druhé straně stejně poctivě říkám, že tím by to mělo skončit, protože jinak bychom otevírali Pandořinu skřínku, pak by to chtěli i horníci v povrchových dolech, pak by to chtěli pracovníci v hutích a na to už bohužel státní rozpočet nemá peníze. Takže je dobré si říkat věci narovinu, i když jsou možná nepříjemné.

Jsem samozřejmě podrobně informován o situaci v OKD. Víte, že už delší dobu upozorňuji na tunelování tohoto podniku, a myslím si, že vedle, kde vzhledem k horku dostaneme zmrzlinu, si můžeme o situaci v OKD podrobněji pohovořit, protože bych si velmi přál, aby právě horničtí odboráři měli hlasité slovo při řešení tohoto problému v zájmu nejenom deseti tisíc zaměstnanců tohoto podniku, ale také navazujících profesí. 

Ještě jednou vám děkuji, že jste přišli, a myslím si, že společně bychom měli usilovat o řešení problému, který jsme sice nevytvořili, ale který je na nás.

Miloš Zeman, prezident republiky, Pražský hrad, 12. července 2016

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…